Megemlékezés

2023.06.17. 15:30

A jó vers élőlény, akár az alma - A 110 éve született Weöres Sándorra emlékeztek Csöngén - fotók, videó

Versekkel és ünnepi beszédekkel emlékeztek a 110 éve született Weöres Sándorra Csöngén. A falu a költő felesége, Károlyi Amy szerint fontosabb volt férje számára, mint a világ bármely pontja.

Tóth Judit

Forrás: Cseh Gábor

Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Felidézte, hogy Weöres Sándor 110 éve, Petőfi Sándor 200 esztendővel ezelőtt született, majd Weöres Petőfiről írt gondolatai hangzottak el: Az írás sugárzik, a tiszta szókból árad, természetes édesség és borzongató keserűség. A költő nem szobor, eledel - azt gondolom, ez mindannyiunk számára megfogadható. Weöres Sándor azt írja magáról és költészetéről: A jó vers élőlény, akár az alma. Ha ránézel, csillogva visszanéz, mást mond az éhesnek és mást a jóllakottnak. 

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész először kollégájára, dr. Bokányi Péterre emlékezett, akinek nagy érdeme volt abban, hogy Csöngén létrejött a Weöres-emlékház. - Óriási dolog az, hogy egy kicsi faluban ilyen jelentős irodalmi emlékhely létezik és a település megpróbálja ezt minden erejével fenntartani - fogalmazott, majd egy 2013-as eseményt idézett, amikor Jordán Tamás vezényletével hatszáz gyerek szavalta az emlékháznál a költő Valse triste című versét. - Weöres Sándor a legnagyobb költőink közé tartozik, a legelső vonalban van ő is Petőfi Sándor, Arany János, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, József Attila és Radnóti Miklós mellett. Bár még nem ismerjük annyira a tananyagban, még nincs jelen olyan erővel az iskolában, mint a felsorolt szerzők, de én bízom benne, hogy néhány éven, évtizeden belül rájön az oktatásirányítás, a magyartanár szakma és a magyarul beszélők közössége, hogy magyarul főleg a költőktől - köztük Weöres Sándortól- tanulhatunk, hiszen segítségükkel mindig újratanuljuk a nyelvet - mondta dr. Fűzfa Balázs.   

Lőcsei Tóth Péter irodalomtörténész arról beszélt, hogy Weöres Sándor számára rendkívül ellentmondásos élmény volt Csönge, mert egyrészt úgy érezte, hogy a világ vége, ahol nem történik semmi, másrészt viszont azt írta nem egy levelében, nem egy barátjának, hogy számára az alkotáshoz az a fajta nyugalom, "tespedtség", amit Csönge kínál, nagyon fontos. A költő norvégiai, távol-keleti, indiai és kínai élményeit is ezen a csendes, visszahúzódó vidéken írta meg - tette hozzá. 

A programon verset szavalt Temesi Zsolt, a Soltis Lajos Színház művésze, Hende Nóra főiskolai hallgató, Horváth Rebeka, Horváth Tamás, Varga Lotti, Bőczén Petra és Vörös Bence.

Zárásként Weöres Sándor verscímekkel, sorokkal ellátott héliumos lufikat is fölengedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában