Program

2023.06.27. 11:30

Megvan a 22. Fazekas Napok időpontja és programja - Mutatjuk a részleteket

Július 7-9. között várják az érdeklődőket a gerencsérek földjén, Magyarszombatfán

Tóth Judit

Forrás: VN/archív

Fotó: Unger Tamás

Magyarszombatfa önkormányzata 2002 óta minden évben megrendezi – hagyományosan július második hétvégéjén – a Fazekas Napokat, de a rendezvény gyökerei a kilencvenes évekre nyúlnak vissza. Az önkormányzat kötelességének érzi, hogy a település múltjához kötődő fazekasság fenntartását segítse, ezzel is erősítve a település identitását. Az idén július 7-9. között tartják a népszerű programot.

A rendezvény központi témája a fazekasság, lesznek kiállítások, szakmai előadásokok, bemutatók, versenyek és kirakodó vásár. Évről-évre 40-45 fazekas mester állandó vendége a rendezvénynek, ami bizonyítja, hogy a szakmában elismert és számontartott eseményről van szó. A program július 7-én, pénteken kezdődik szakmai nappal a Ginti Panzióban, ahol 13 órakor Albert Attila polgármester mond köszöntőt. Utána konferencia kezdődik, Az én kerámiám, az én világom címmel Kósa Klára keramikus, a magyar Művészeti Akadémia akadémikusa, a Népművészet Mestere tart előadást, majd műhelybeszélgetés lesz Kézművesség vagy kézműipar? - Összefogással a kézművesség jövőjéért címmel. 

Július 8-án, szombaton reggel 8 órakor főzőverseny lesz a Tűzzománc Szomjoltónál, majd 10 órakor megnyitja kapuit a kézműves vásár a Fazekasházban és a Pajtában. 11 órától korongozó bemutatót tartanak egész napos korongozási lehetőséggel, 15 órától kerül sor a mesterek korongozó versenyének első fordulójára, 18 órától az Előretolt Helyőrság koncertezik, majd látványégetések lesznek. Július 9-én, vasárnap 10 órakor nyit a vásár, 12 órától tartják a korongozó verseny második fordulóját. majd 16 órától az eredményhirdetését a Pajtában. 15 órától népzenei és néptánccsoportok bemutatkozására kerül sor. 

Szombaton és vasárnap is nyitva lesz az Őrségi Kerámia Látogatóközpont, ahol tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában