Előzetes

2023.07.30. 09:47

Háromnapos nívós összművészeti fesztivál lesz Rum-Zsennye-Rábatöttös aranyháromszögében

A zsennyei művésztelep első évtizedeit tematizáló szimpóziumot, nívós kiállításokat és koncerteket kínál az augusztus 4-6-án rendezendő 22. Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok programja, amely Rum-Zsennye-Rábatöttös „aranyháromszögének” településeit érinti. A fő szervezőt, Markó Pétert, a Cicelle egyesület elnökét kérdeztük a részletekről.

Merklin Tímea

Sárváron a 90-es évektől volt egy elektroakusztikus találkozó, ahol olyan zeneszerzők vettek részt, akik ma már neves díjakkal bíró, elismert művészek; én magam két évig rendeztem ezt a találkozót, majd Tóth Ferenc vette át a szervezést – idézte fel az előzményeket Markó Péter. – A találkozónak az Erkel-díjas Szigeti István zeneszerző volt a szellemi atyja, aki augusztus 4-én 17 órakor megnyitja Pintér Gyula zeneszerző, festőművész kiállítását a rumi Kultúra Házában Majthényi László vasi elnök bevezetője után. Szigetinek évek óta hallhatók művei a Cicelle templomban, a rumi Szent László templomban pedig miséje is elhangzott már. Pintér Gyula szintén a sárvári találkozók állandó szereplője volt a darabjaival, és amikor az elektroakusztikai lemezeimet nemrégiben újra végighallgattam, rátaláltam a „Hangtájak”-ra, amelyen magyar vidékek által inspirált zenék vannak, köztük Pintér Gyula Őrségről szóló műve, nagyon megtetszett, és kértem őt, hogy mutassuk be ezt a Cicelle napokon, és beszélgessünk is róla. Így született a pénteki programunk.  

Az augusztus 5-i napról szólva Markó Péter elmondta, hogy a rábatöttösi polgármester, Annár István a faluból elszármazott művészt szeretett volna bemutatni, meghívták Borbély László festőművészt a képeivel – Rábatöttöstől az óceánig címmel nyílik tárlata szombaton 17 órakor. A fia, ifj. Borbély László zongoraművész és annak felesége, Várföldi Anna hegedűművész pedig egy szép hangversenyt fognak adni 18.30-tól a Szent Cecília templomban.  

 

Tizenöt éve megy a zsennyei kastélyban a Cicelle napok részeként egy tematikus előadássorozat Fűzfa Balázs irodalomtörténész szervezésében, amelynek kialakult egy állandó „stábja”, köztük Láng Gusztáv, Sipos Lajos, Pusztay János professzorok és Fábián László író is előadók, illetve mindig vannak új meghívottak is.  

- Az elmúlt években körbejártuk a határon kívüli magyar kultúrát, ennek keretében szimpóziumunk témája volt Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Burgenland is – idézte fel Markó Péter. - A Vajdaságról szólva például az Új Symposion folyóirat két volt szerkesztője is az előadónk volt, Fenyvesi Ottó költő is, aki most Veszprémben él. Irodalmi témáinkat rendszerint kiegészítjük képzőművészeti és zenei előadásokkal; sőt idén a zsennyei művésztelep első évtizedeit helyezzük a fókuszba; több előadás is szól majd erről az augusztus 6-án, vasárnap 9.30-kor kezdődő konferenciánkon.  

Ennek végén 15 órakor megemlékezést tartanak a Nagy Háborúban elhunyt Békássy Ferenc költő sírjánál, a zsennyei kastély kertjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában