Forgatja, megállítja

2023.10.15. 10:45

Egy színházi évad képei - Mészáros Zsolt fotókiállítása fölidéz és meglep a WSSZ aulájában

Lombhullástól rügyfakadásig címmel nyílt a múlt évadot megidéző fotókiállítás a Weöres Sándor Színház aulájában Mészáros Zsolt Sadness felvételeiből.

Ölbei Lívia

Sirály, 2022 őszén - Polina Andrejevna szerepében Bálint Éva

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Mészáros Zsolt kezdettől a Weöres Sándor Színház állandó fotósa, úgy kíséri figyelemmel, úgy ismeri a készülő és elkészült  előadásokat, mint a tenyerét. Vagy jobban. Szokás az is, hogy időről időre tárlat nyílik a képeiből az aulában. 

Mészáros Zsolt és Gyulai-Zékány István a tárlatnyitón
Fotó: © Cseh Gábor

A legfrissebb kiállítás címe –  Lombhullástól rügyfakadásig – bizonyos generációkban minden bizonnyal fölidézi a pont 70 éve, ősszel bemutatott nevezetes természetfilmet, Homoki Nagy István alkotását, amely Gyöngyvirágtól lombhullásig címmel  a gemenci erdő egy „szezonját” kíséri végig, Sinkovits Imre narrációjával. A kőszínházban fordítva van: lombhullástól rügyfakadásig (gyöngyvirágig) tart az évad – viszont a színházi nagyüzem körforgása a természeti törvénnyel bátran összevethető. 
Régi alapvetés, hogy a színház vonzása a röpkeségében, pillanatnyiságában rejlik: volt, nincs – és persze (egy darabig) estéről estére, alkalomról alkalomra újjászületik. Aztán legföljebb megtalálja a helyét az emlékezetben. De újabban nagyobb hangsúlyt kap a rögzítés, a dokumentáció, az elemzés – mondván, hogy mind hozzátartozik a színházi előadás életéhez és történetéhez. 

A falon: Kelemen Zoltán - Egy kanál víz
Fotó: © Cseh Gábor


A körforgásból kiemelt, kinagyított Mészáros Zsolt-fotók – mint mindig – úgy idézik meg a WSSZ különben is rendkívül erős, több szakmai díjat hozó 2022/23-as évadának bemutatóit, hogy meglepetésekkel is szolgálnak. Láttuk-e pont így a Sirály-előadásban Bálint Évát – Polina Andrejevnát –, ahogy itt, a falon? Egy képben a sorsa: megkettőződve, meghasadva, kiikszelve. Megvan-e pont így Hajdu Péter István tekintete a Kutyabajból? És egy másik rács mögül: Kelemen Zoltán (Egy kanál víz). 

© Cseh Gábor
Mészáros Zsolt, Gyulai-Zékány István, Szabó Tibor, Nagy Cili a megnyitón
Fotó: © Cseh Gábor

Tizenkilenc fotó, cím nélkül. Játéknak (sőt: valami furcsa meditációnak) is jó  összekapcsolni az előadásokkal. Akinek ehhez nincs kedve, elvehet egy nyomtatott listát, amit a színház előzékenyen, több példányban fölkínál. 
A Mészáros Zsolt tárlata az új évad első kamaratermi premierje előtt nyílt meg az aulában. A kerék forog, (kései) lombhullástól rügyfakadásig: jövőre az Énis, teis képeit  is kereshetjük a falakon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában