Tárlat

2023.10.18. 13:20

Hagyományaink, nemzeti ikonjaink finom iróniával, de tisztelettel - Szalai Panni és Szalai Zsófi kiállítása a Bolyaiban - fotók

Szalai Panni és Szalai Zsófi végzős gimnazisták munkáiból nyílt kiállítás az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium aulájában.

Vaol.hu

Forrás: Szendi Péter

Életforma és hobbi is - vágják rá szinte egyszerre az ikerlányok a művészettel való kapcsolatukról érdeklődő  kérdésre. Bár a tanévek előrehaladtával változó, hogy milyen intenzitással foglalkoznak képalkotással, a művészettel járó látásmód gyermekkoruk óta átszövi az életüket.  

Portré és Kötelékek a műhelyből címet viselő önálló kiállításuk már a második, korábban az Agora Savaria adott otthont műveiknek. Merengések egy egészséges kapcsolat dinamikájáról, Bájitaltan készlet, Szent István király intelmei Imre herceghez, csak néhány cím a megannyi vibráló alkotás megnevezése közül, amelyek a legkülönfélébb technikával, színes ceruzával, grafittal, grafikai programmal, valamint Zsófi szívének oly kedves linómetszéssel készültek. 

Célzottan művészeti oktatásban nem részesültek, önmagukat fejlesztették, kinél-kinél a közelebb álló technikák és tématerületek jelentek meg. - Ikrek vagyunk, de ágakra szakadva alkotunk - mondják mosolyogva.  

Zsófi a Portré tematika megszólaltatója. Indentitásalakulások a fanartoktól az összetettebb gondolati háttérrel rendelkező darabokig. Jane Austen, József Attila, Michael Sheen ábrázolása a megszokott dinamikák fellazításával. Panni a Kötelékek képalkotója. Hagyomány és történelem, amik összekötik múltunkat a jelennel, kötelék, ami egyszerre gátló erő és segítő útmutatás.  

A Kocsis Zsolt és Németh József rajztanárok közreműködésével megszületett kiállítás már tavaly tervben volt, akkor közbeszólt az időhiány, azonban most remek az időzítés, hiszen nyílt nap is lesz az iskolában, így szélesebb közönség elé tárul a Szalai lányok művészete. A megnyitót vers és zenei aláfestés is kísérte. Imre Adél, a gimnázium növendéke Nádasdy Ádám és Szabó T. Anna művekből olvasott fel, Bertalan Maja pedig gitárjátékkal bűvölte el az egybegyűlteket. 

-Sokrétű világ két fiatal szemszögéből - mondta ünnepi nyitóbeszédében Csóka Tibor magyartanár, aki a lányok osztályfőnöke. Az alkotások újraértelmezik hagyományainkat, nemzeti ikonjaink bennünk élő képét, mindezt finom iróniával, humorral, de tisztelettel. 

És mit hoz a jövő? Zsófi politikaelmélettel, Panni pedig bölcsészettel szeretne majd ismerkedni. - De a távlati terveinkben persze a művészet is benne van – mosolyognak egymásra a Szalai ikrek. Portré és Kötelékek a műhelyből, Szalai Zsófi és Szalai Panni kiállítása megtekinhető az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium aulájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában