Hiánypótló

2023.10.28. 20:33

Kötődések a BDK-ban: Gál József megírta a vasi képzőművészet Agatha Christie-sztoriját - fotók

Letehetetlen. Nélkülözhetetlen. Hiánypótló. Sziporkáztak a jobbnál jobb jelzők Gál József helytörténész Kötődések: beszélgetések vasi képzőművészekkel című kötetének szerda esti bemutatóján, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Vaol.hu

Fotó: © Cseh Gábor

Kultúrabarátok, művészek, érdeklődők népes társasága gyűjt össze, hogy részese legyen annak a szenvedélyes hangulatnak, amely a Kötődések könyv bemutatóját jellemezte. - Végre vaskos kötetbe kerültek ezek az írások - örvendezett Majthényi László, Vas Vármegye Közgyűlésének elnöke -, íme egy fűzött, keményborítós könyv a vármegye és a város életében aktív szerepet játszó képzőművészek beszélgetéseivel.

Heckenast János, Mátis Lajos, Bonyhádi Károly, Csonka Ernő, Ferkovics József, Geszler Mária, Gyulai Líviusz, Horváth János, Káldy Lajos, Kamper Lajos, Kassai Ferenc, Lakatos József, Lesenyei Márta, Marosfalvi Antal, Rasperger József, Schrammel Imre, Szántó Piroska, Várnai Valéria, Veres Gábor. Építészek, grafikusművészek, festőművészek, szobrászművészek, akik valamennyien hozzájárultak ahhoz, hogy Szombathely kulturális identitása méltó maradjon a város hajdani, múlt századfordulós megnevezéséhez, a Nyugat királynője címhez.  

-A képzőművészet az, amiben kéz, fej és szív közösen dolgozik - idézte köszöntőbeszédjében John Ruskin írót Horváth Soma alpolgármester  -, és ez a megállapítás a vasi művészekre hatványozottan igaz. Gál József hiánypótló munkája nélkülözhetetlen forrás, felkarolja a képzőművészek munkásságát, összefoglalót ad arról, milyen komoly szerepet vállalnak ők a város kulturális életében. A könyvet lapozva az ember ráeszmél, sokukat személyesen is ismeri, és adózik azok előtt, akik sajnos már nem lehetnek közöttünk.  -Hihetetlen látlelet a 20. századról - fogalmazott a kötet kapcsán a rendezvényen közreműködő dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész -, a történetekből gyönyörű tabló rajzolódik ki.

A könyv színes mellékletein a művészek saját maguk számára fontosnak tartott alkotásai tárulnak az olvasó elé, ezáltal is közelebb kerülünk az alkotó világlátásához.  

Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész izgalmas Agatha Christie-könyvhöz hasonlította a Kötődéseket. - Letehetetlen, tárgyilagos, igazságos, művészettörténeti tényező, idő-és térbeli rálátást ad. A mai digitális univerzumban minden elveszik,  de ez a kötet megmarad. -Sokat tanultam a művészektől a beszélgetések során - elevenítette fel emlékeit a szerző, Gál József -, nekem nincsenek verseim, eposzaim, érdeklődő ember vagyok, aki képzőművészeti írásokat forgat és megszólaltatja a művészeket, mondják el mindazt, amit fontosnak tartanak magukról.  

A könyvbemutatót kísérő kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeletén november 11-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában