A költő visszatér

2023.10.08. 09:10

Petőfi biciklivel - Fehérvárról Celldömölkön át Ostffyasszonyfáig

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig tartó zarándoklat október 6-án ért Celldömölkre, a zarándokok másnap indultak Petőfi kamaszkorának legszebb nyara, Ostffyasszonyfa felé – ahol a zarándoklat véget ért. Petőfi ezúttal elektromos kerékpárral tette meg a 130 kilométeres utat. Cellben verset mondott, Petőfi-próbát nézett, Ostffyasszonyfán kezdőrúgást is végzett.

Ölbei Lívia

Középen Móricz Hetény - a celldömölki megemlékezésen, október 6-án. Mellette jobbra Németh Tibor könyvtárvezető

Fotó: Giczi Sándor

Kányádi Sándor szokott arról szépen beszélni, hogy talán nincs is olyan magyarok lakta település, ahol valamikor ne látták volna – ne vélték volni – Petőfit fölbukkanni. A legenda a Petőfi 200-emlékévben ismét életre kelt, csak kicsit másképp. Persze Petőfi ezt az utat Székesfehárvártól Ostffyasszonyfáig tényleg megtette, 16 évesen: Salkovicséktól Salkovicsékig. Most Móricz Hetény, a pápai gimnazista vállalta a „Petőfi-hasonmás” szerepét. Annyit változott a kor, hogy nem gyalogolt, hanem elektromos kerékpárra szállt. Az utat ma már Petőfi-emlékhelyek kísérik. 
A Celldömölkre érő zarándokok október 6-án részt vettek az aradi vértanúkra emlékező ünnepségen, Móricz Hetény, az ifjú Petőfi hasonmása verset is mondott. 

A Soltis-színházban próbálják Az apostolt
Fotó: Giczi Sándor

Aztán benézett a Soltis Lajos Színházba, ahol pedig Pesti Arnold vezetésével éppen Az apostol próbája zajlott. Az apostolban Petőfi az 1848-as forradalomban szerzett tapasztalataival vet számot, voltaképpen önéletrajzi alapon. A Soltis-színházban november elején tervezik a bemutatót. A színházban az ifjú Petőfi ajándékot is kapott, a helybeli éremgyűjtők üdvözletét Németh Tibor, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője tolmácsolta. A csomagban régi pengő és forint volt, plusz egy mai, fémből való kétszázas érme: Petőfi 200-emlékév van. 

Ajándékozás a Soltis Lajos Színházban
Fotó: Giczi Sándor


Másnap, szombaton délelőtt a KMKK  előtti térről indultak  tovább Kemenesmihályfára, ahol a faluházban várták őket.  Onnan aztán elindultak Ostffyasszonyfára, ahol pedig nagy szeretettel, vendéglátással, programokkal fogadták őket. „A Petőfi hasonmás Móricz Hetény különleges utónevére utalva József Attila ikonikus versének szavait idézve invitáljuk a vállalkozó kedvűeket: A hetedik te magad légy!” – mondta-írta Németh Tibor. A magyar eredetű Hetény  azt jelenti, hogy hetedik (gyermek a családban).

Látogatás a Soltis Lajos Szíínházban
Fotó: Giczi Sándor


És itt be is zárul egy szép kör: József Attila számára Petőfi volt az elsőszámú, nagy példakép – fotók is készültek róla „Petőfi-pózban”, Petőfi-hasonmásként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában