Elfedezi

2023.10.30. 13:40

"Tényleg? Csillognak?" - Kristóf Ágota születésnapjára

Kristóf Ágota születésnapja van. 1935. október 30-án született Csikvándon, 2011. július 27-én halt meg Neuchatelben (Svájc). Végakarata szerint Kőszegen nyugszik. A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium falán pedig emléktáblája van: itt érettségizett. Neuchatelben nemrég teret neveztek el róla. Ma az ő emlékét melengeti nap.

Ölbei Lívia

Kristóf Ágota/Agota Kristof

Fotó: VN

"Sose tudjuk teljesen kifejezni azt, amit elgondoltunk.  Miközben írtam, folyamatosan húztam is. Nagyon sok mindent kihúzok, főleg a jelzőket, meg ami nem reális dolog, ami csak az érzésből jön. Például egyszer azt írtam: csillogó szemei. Aztán mondtam magamban, “Tényleg? Csillognak?” És akkor kihúztam a csillogót" - mondta Agota Kristof/Kristóf Ágota a Literának 2011 márciusában adott interjúban. Szekeres Dóra kérdezte az írót, aki a Kossuth-díj átvételére érkezett Budapestre. Mintha A nagy füzetben is olvasható instrukció teljes értékű változata volna ez a megjegyzés. Az ikrek sose mondják (írják), hogy szeretik a diót, csak eszik, mert van.  A sokat emlegetett szikár, pontos nyelv, amelyen megszólal, olyan, mint valami néma ősrobbanás. De inkább olvassuk őt. 

"Eredj csak
Elfedezi megcsorbult levelét
A virág."  (JA)

 

A kőszegi Fő tér - Kristóf Ágota állandó szállodai szobájából
Fotó: VN-archív/Ohr Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában