vaol.hu podcast

2023.11.11. 07:08

Mesélő podcast: a Szentkorona és Ostffyasszonyfa kapcsolata – Feiszt György történész-levéltáros beszél a részletekről

Feiszt György

1944-ben Magyarország német megszállása után a Koronaőrség tagjai javaslatot tettek a kormányzónak a Szentkorona biztonságba helyezésére. A koronát először a budapesti pápai nunciatúrára, mint nemzetközileg elismert semleges területre akarták vinni, de az épületet a vizsgálat nem találta kellően biztonságosnak. A koronázási ékszereket a budai vár óvóhelyéről egy rejtekhelyre szállították, ahonnan Szálasi Ferenc a nyilas puccsot követően az Országházba vitette, és ott tette le az „nemzetvezetői” esküt. Innen a Szentkoronát a háborús front Budapestet fenyegető közelsége miatt 1944. november 6-án Veszprémbe, a viadukt sziklabarlangjába, majd a koronázási ékszerekkel együtt Pannonhalmára, a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álló apátság épületébe menekítették. 

December 8-án Szöllősi Jenő miniszterelnök-helyettes magához rendelte a Koronaőrség vezetőit és – az 1928. évi 25. tc.-re hivatkozva, amely „fenyegető veszély esetén a koronával kapcsolatos intézkedés jogát a miniszterelnök hatáskörébe utalta” – közölte velük, hogy a Szentkoronát és a koronázási jelvényeket Kőszegre szállíttatta. A Pannonhalmáról Kőszegre történő szállítás útvonala átvezetett Ostffyasszonyfán. Ennek emlékre 1992-ben került a település hősi emlékművének talapzatára egy márványtábla, amely nemcsak a nemzeti ereklye hajdani útját, hanem Kocsis József koronaőr emlékét is megörökíti. 

A nagysimonyi születésű törzsőrmester 1939-től teljesített katonai szolgálatot, és 1942-ben került a Szentkorona őrség állományába. Egyike volt azoknak, akik a koronát Budáról a Salzburg közeli Mattsee-ben történő elrejtéséig folyamatosan kísérték. Ő is tagja volt annak az őregységnek, amely a koronázási jelvényeket, katonai teherautón Pannonhalmáról Kőszegre szállította. Kocsis József emlékeit felidézve mondta el, hogy „amikor a konvoj Ostffyasszonyfára érkezett, parancsnokától engedélyt kapott családjának meglátogatására”. 

A Szentkorona ostffyasszonyfai tartózkodása a település legendáriumában maradandó nyomot hagyott, ezért került sor a rendszerváltozást követő emléktábla avatási ünnepségre. A megemlékezésre Worth B. Andrews katonatisztet is meghívták, aki 1945-ben vezetője volt annak az amerikai alakulatnak, amely az Ausztriában földbe rejtett Szentkoronát megtalálta.  A Szentkorona őrség tagjait 1944–45-ös események során tanúsított hősies magatartásuk és tevékenységük miatt a rendszerváltozás után rehabilitálták. Az 1988-ban elhunyt Kocsis Józsefet a honvédelmi miniszter 73/1993. sz. parancsával posztumusz főhadnaggyá léptette elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában