Kitüntetett polgárok

2023.11.11. 13:59

Boldog életem volt! – Dr. Bariska István volt a vendég a Kőszegi Polgári Kaszinó új életútinterjú-sorozatában

Kitüntetett kőszegi polgárok címmel új életútinterjú-sorozatot indított a Kőszegi Polgári Kaszinó. Az első részben a város históriájának nagy tudóját, az idén 80 éves dr. Bariska Istvánt kérdezte Csiki István elnök a Chernel Kálmán Könyvtárban.

Tóth Katalin

Forrás: Czagány Tünde

A Királyi városnapi ünnepséghez kapcsolódva minden évben pódiumbeszélgetésre hívják Kőszeg egy kitüntetettjét (díszpolgárát, életműdíjasát), hogy a nagyközönség jobban megismerhesse jeles közéleti személyiségeinek életét – ezzel a szándékkal hívták életre a sorozatot – árulta el a könyvtár előadótermében helyet foglaló népes közönségnek Csiki István. Az első alkalommal Kőszeg egykori gimnáziumi tanára, főlevéltárosa és alpolgármestere, az 1999-ben díszpolgári címet nyert Bariska István volt a vendég, aki kérdésekre válaszolva, még inkább a saját gondolatmenetében villantott fel momentumokat életútjának állomásaiból. Mire elég szűk másfél óra? Csupán a fontos epizódok említésére. Elsőként a családról – a jó genetikájú Bariska-famíliáról, amelyben öten testvérek és mindenki nagyon szép kort ért meg. Édesapjáról, a francia-német szakos tanárról, tankönyvíróról, akinek orosz szakot kellett végeznie. 

A szombathelyi Zrínyi utcai iskoláról és legendás tanárairól, akiket soha nem felejt: dr. Budai Istvánról például, aki irodalmat tanított nekik, és aki az eszményképe lett – miatta végezte el az ELTE-n a magyar-német szakot. Mesélőkedvében előkerült a politika: a beszervezett hálózati emberek, a III/III-as ügynökök, akik megfigyelték. Kitért a munkahelyeire: 1966-tól 1970-ig tanított a Jurisich Miklós Gimnáziumban, 1969-ben szinkrontolmács lett, 1970 és 2006 között a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltára vezetőjeként dolgozott, és 1974-ben szerzett az ELTE-n okleveles levéltáros diplomát. 1982-től hat évig oktatott a szombathelyi főiskolán – nem egy tanítványából levéltár-igazgató lett. Előkerült az is, hogy a kőszegi levéltár-alapítással egy időben végezte a levéltár szakot. 

A PhD disszertációját 2002-ben Debrecenben védte meg. S ha már a ’70-es évekre terelődött a szó, megtudtuk: 1975 augusztusában csengetett utoljára a szombathelyi villamos. Bariska István több mint ötven esztendeje kutatja Kőszeg történetét: fontos kutatási témája Kőszeg ostromának emlékezete; ő írta és állította össze a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat 6. darabjaként a kőszegi történeti atlaszt, amely először vizsgálja teljes egységében Kőszeg városa és a kőszegi uradalom helyrajzi történetét. Szakmailag a kutatásaira és műveire, magánéletében a családjára a legbüszkébb, fogalmazta meg Bariska István. „Boldog életem volt.” – mondta végül, és megköszönte a közönségnek, hogy az utolsónak szánt közéleti szereplését megtisztelték jelenlétükkel – „Elfáradtam. Ha egyszer már nem leszek, a műveim majd képviselnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában