Helyi kultúra

2023.12.23. 17:45

92 plusz 50: dupla születésnapot ünnepelt a celli honismereti munkaközösség - múzeumot is alapítana

Dupla születésnapot ünnepeltek a celldömölki KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárában: 50 éve működik - ma már egyesületként - a celldömölki honismereti munkaközösség, amelynek nélkülözhetetlen tagja Káldos Gyula nyugalmazott könyvtárigazgató, akinek pedig 92. születésnapja alkalmával gratuláltak. Az eseményen részt vett Fehér László polgármester.

Ölbei Lívia

Születésnapi csoportkép

Fotó: Giczi Sándor

Lendvay Istvánné köszöntőjében emlékeztetett arra: 2012 óta vezeti a munkaközösséget, de már előtte volt alkalma megtapasztalni, hogy milyen "csodálatos egyéniségek" gyűlnek itt össze. 

Lendvay Istvánné oklevelet vesz át Fehér László polgármestertől
Fotó: Giczi Sándor

Különböző korú és foglalkozású emberek között teremtett tartós kapcsolatot a honismeret:  ahogy Lendvay Istvánné mondta, ebben a körben  jól érzi magát "a munkás, a gyárigazgató, a pap, az agrármérnök, az orvos, a pedagógus. A honismereti munkaközösség tagjai rendszeresen beszámolnak egymásnak kutatási eredményeikről, a felhalmozódott tudás nemegyszer könyv formájában is megjelent.  Csak néhány szerző és cím: Káldos Gyulától való A Ság hegy története, anekdotái, Németh Tibor könyvtárigazgató óriási, egyedülálló  vállalkozása a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon, Bóka István írta  meg Ostffyasszonyfa történetét, dr. Lenner Tibor is részt vett A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája  című kötet megírásában, Celldömölk közelgő 45. születésnapja alkalmából Hetényi József gondozásában-szerkesztésében jelenik meg a Képeslapok Celldömölk évszázadaiból.

Káldos Gyula, a celli könyvtár egykori igazgatója
Fotó: Giczi Sándor

A honismereti munkaközösség vendégelőadókat is hív. Az idén  Ilon Gábor, Rozmán László, Feiszt György, Rófusz György, Borvendég Zsuzsanna. Erdélyi János  fordult meg ebben a körben.

A helytörténészek maguk is gyakran útra keltek: Ópusztaszerre, Budapestre, Mosonmagyaróvárra, Kőszegre, Nagycenkre, Fertődre, Zalaegerszegre, Söjtörre, Nemeskeresztúrra, Jánosházára, vagy legutóbb Kemenessömjénbe. Más települések honismereti köreivel ugyancsak jó kapcsolatot tartanak a celliek, akik természetesen részt vevői a  Pátria napnak, a Honismereti Akadémia 60 résztvevőjét látták vendégül 2010-ben, a jánosházi helytörténészekkel Berzsenyi emlékeit kutatták az evangélikus anyakönyvben.

Celldömölkön emléktáblákat, emlékműveket újíttattak fel. Például Lancsics Bonifácnak, a Boldogasszony anyánk... szerzőjének feltételezett nyughelyét is emléktáblával jelölték meg. A honismereti közösség elhunyt tagjairól sem feledkeznek meg: mindenszentekkor mécsest gyújtanak a sírjukon.

Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója is aláírja a Káldos Gyulát köszöntő üdvözlőlapot
Fotó: Giczi Sándor

2022-ben, hogy a rengeteg összegyűjtött anyagnak kiállítóhelyet létesíthessenek, egyesületté váltak, az önkormányzattól ingyenes használatra megkapták a volt zeneiskola épületét, amit hajdan a Katolikus Legényegylet épített, később gimnáziumi osztályoknak és  SZTK-nak is helyet adott. Az évek óta használaton kívüli épület felújítását és berendezését szeretnék a jövőben elérni, ehhez gyűjtést indítottak, amely máris szép eredményeket hozott. A fiatalítás érdekében, valamint azért, hogy ezt az épületet magukének érezzék majd, pályázatot hirdettek általános iskolás és középiskolás diákoknak Az én múzeumom címmel. Sok pályamunkát meg is nézhettek az ünnepi összejövetel résztvevői.

A születésnapi ünnepségen  50 év 50 képben címmel tartottak vetítést. A jubiláló közönséget Fehér László polgármester  emléklappal jutalmazta.

Az este - ahogy Lendvay Istvánné mondta - mint egy igazi szeretetteljes, nagy családban - vendéglátással és beszélgetéssel folytatódott. Csak előbb a tortán elfújták az 50. gyertyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában