Kultúra

2024.01.30. 19:11

A Mefisztó Komáromból

Béres Attila rendezésében mutatta be a Komáromi Jókai Színház a Mefisztót, Gál Tamással a címszerepben.

Ölbei Lívia

Mefisztó: Gál Tamás. A díszletet Horesnyi Balázs tervezte

Forrás: Komáromi Jókai Színház

 Művészet és hatalom, maszk és személyiség, önbecsapás és szembenézés, szabadság és szűkülő terek: Klaus Mann regénye nyomán készült az Oscar-díjas Szabó István-film (a képek belénk égtek), de a történet színpadi változatban is ismert. Legújabban a Komáromi Jókai Színházban mutatták be, Béres Attila – a miskolci színház igazgatója – rendezésében. Minden mindennel összefügg: Béres Attila Szombathelyen is több fontos előadást vitt színre, a szombathelyi színháztörténet (és színházi jelen) része; reméljük, jön is még. 

A Mefisztó címszerepét Gál Tamás, a komáromi színház igazgatója játs - sza: a Mefisztó-próbafolyamat megkezdése előtt rendezett előadást a celli Soltis Lajos Színházban Spiró György Prah című „telitalálatából”. Hendrik Höfgen barátját (Otto Ulrichs) pedig az a Matusek Attila játssza, aki anno színészhallgatóként került a Weöres Sándor Színház társulatához, jókat játszott Szombathelyen – most pedig a felvidéki magyar színházi élet fontos figurája. 

A komáromi Mefisztó súlyos előadás (Damoklész kardja a csizma), nem teszi könnyebbé, hogy nekünk már van történelmi tudásunk arról (amint Hendrik Höfgennek nem volt), hogy hova vezetett a Harmadik Birodalom fölemelkedése.

Matusek Attila és Gál Tamás 
Forrás: Komáromi Jókai Színház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában