Megemlékezés

2024.01.03. 18:41

Egy teljes nap Nagy Gáspárral

Tizenhét éve hunyt el Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró, szerkesztő. A január 3-i évfordulón a költő szellemiségét idézték meg a róla elnevezett vasvári művelődési központban.

Tóth Judit

A látogatók belelapozhattak a Nagy Gáspár-kötetekbe

Fotó: Szendi Péter

 Görömbei András irodalomtörténész szerint Nagy Gáspár művészete és emberi tartása a tisztesség, bátorság, tehetség egymást erősítő példája volt a magyar irodalomban. Emlékét őrzik szülőfalujában, Bérbaltaváron – és Vasváron is. Gyöngyösi Zsuzsa, a Nagy Gáspár Művelődési Központ vezetője elmondta: intézményük szerdán egész nap nyitva állt a látogatók előtt. 

Az aulában vetítéseket láthattak az érdeklődők Nagy Gáspárról. Többek között az Öröknyár című szerkesztett játékot, riportfilmet és a költő emlékére készített Rekviemet lehetett megtekinteni. Hangfelvételek is szóltak, ezeken Nagy Gáspár mondta saját verseit, több kötetét is kiállítottak. 

A látogatók beleolvashattak a könyvekbe. A megemlékezéssel az volt a cél, hogy fókuszba helyezzék Nagy Gáspár életét, munkásságát, szellemiségét. Nemcsak költői és szerkesztői tevékenységét idézték meg, hanem a rendszerváltás körüli időszakot is, amikor Nagy Gáspár költészete beszélt legnyíltabban a kommunista diktatúra bűneiről. Költészete nyílt szembenállás volt a diktatúrával.

 Életrajzából tudható: nagy erkölcsi felelősséggel szólt a rendszerváltozás folyamatában megmutatkozó színváltásokról, árulásokról, elvtelen helyezkedésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában