Jó hangulatban

2024.01.28. 14:00

Táncoltak kivilágos kivirradtig - A horvátok vasi bálját Szombathelyen rendezték - fotók

Újabb báli eseményen gyűlt össze a horvátok vasi közössége szombat este Szombathelyen a Sportházban. Narda és Muraszerdahely 30 éves barátsága alkalmából közös kulturális műsorral készült.

Tömböly Ágnes

Forrás: Szendi Péter

Minden évben sokak által várt társasági esemény a vasi horvát bál. A fergeteges jó hangulatáról, táncos mulatságáról ismert rendezvényre ezúttal is a vármegye számos pontjáról és a határon túlról érkeztek bálozók. Hagyományszerűen minden évben más horvát közösség szervezi a megyei bált, a megtisztelő feladat 2024-ben Nardának jutott. A kistelepülés vezetői és lakói pedig ezúttal is kitettek magukért: szombaton a Sportház nagytermében megteltek az asztalok.

Horvátul köszöntötte a bálozókat dr. Hende Csaba, Szombathely és térsége országgyűlési képviselője. - Álljon a bál kivilágos kivirradtig! - kívánta a parlamenti alelnök, aki úgy folytatta: -Azt mindnyájan tudjuk, akik itt élünk – és évszázadok óta békességben élünk együtt magyarok, horvátok és németek –, hogy a horvátokat munkában, tisztességben, becsületben megelőzni nem lehet. De azt, hogy a mulatásban is ők a legjobbak, csak mi tudjuk, akik el szoktunk jönni a horvát bálra. Legyen ez így ma is! – zárta köszöntő beszédét dr. Hende Csaba.

Narda és Muraszerdahely idén ünnepli barátságának 30 éves évfordulóját, ennek alkalmából közös kulturális programmal készültek. Mint azt Glavanics Krisztinától, Narda polgármesterétől megtudtuk: a külhoni horvátokért felelős államtitkárság támogatásával valósulhatott meg rendezvényük. A faluvezető beszédében külön köszönetet mondott azoknak a nardaiaknak, akik az elmúlt három évtizedben ápolták Muraszerdahellyel a barátságot.

A horvát város polgármestere, Narda díszpolgára, Dražen Srpak – aki a horvát parlament képviselője is – a magyar kormány horvát közösségek számára nyújtott támogatását köszönte meg.

Már hetedik osztályosok a gyerekek a szombathelyi horvát általános iskolában. A felmenő rendszerben hamarosan megkezdődhet a gimnáziumi képzés is az intézményben, ahova várják a tanulókat – erre is felhívta a figyelmet az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Gugán János beszédében.

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete pedig a miniszterelnök, Andrej Plenković és gazdasági minisztere jókívánságait tolmácsolta a vasi horvát közösség felé. Az alkalmat megragadva gratulált a gradiscei horvátoknak azért, hogy immár 500 éve őrzik azt a hagyományt, amit elődeik ide hoztak.

A báli eseményt megtisztelte jelenlétével Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, valamint dr. Nemény András polgármester és dr. László Győző alpolgármester is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában