Vasút és vulkán

2024.02.24. 10:18

A vasutasélethez kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat várnak - kiállítás készül a vadonatúj celldömölki Vasparipa Játszópark várótermében

Március 14-én újra kinyit Celldömölkön, a Ság hegy lábánál a Kemenes Vulkánpark - és kinyit az újonnan létrehozott Vasparipa Játszópark is. A Vulkánpark igazgatója tette közzé: mindazok, akiknek a vasúthoz, a celldömölki vasutasélethez, vasúti járművekhez (stb.) kapcsolódó tárgyak, ruházatok, dokumentumok vannak a birtokukban, jelentkezzenek. Ezzel hozzájárulhatnak a leendő kiállítás sikeréhez.

Vaol.hu

Hamarosan kinyit a vadonatúj Vasparipa Játszópark a Ság hegy lábánál - a váróteremben kiállítás nyílik

Fotó: VN/Kemenes Vulkánpark

"Kedves Ismerőseim, a segítségeteket kérem. Tavasszal új létesítményt nyitunk a Kemenes Vulkán Park mellett, talán már többen hallottatok róla. A Vasparipa Játszóparkot mi működtetjük majd, ami nagy öröm számunkra"  írta közösségi felületén Tulok Gabriella, a vulkánpark igazgatója. Be is mutatja az új játszóparkot: "Van egy kerti vonat (olyan, mint a keszthelyi volt), két játszótér és egy vasútállomás-épület. Ebben az épületben, a várótermi részben egy kiállítást tervezünk. Kérlek benneteket, amennyiben vannak a vasúthoz, a celldömölki vasutas-élethez, vasutasokhoz, járművekhez stb. kapcsolódó anyagaitok (tárgyak, ruházatok, dokumentumok), értesítsetek. Szívesen kiállítanánk, akár az állandó tárlaton, akár időszaki kiállításokon. Természetesen az adományozó, a tulajdonos nevét feltüntetjük (kivéve, ha nem kéritek ezt). Kérlek benneteket, hogy a 95/777-401-es telefonszámon vagy itt üzenetben értesítsetek, és kereslek benneteket."

 

Vasparipa - de miért pont itt? 

Celldömölk önkormányzata tette közzé, hogy a város újabb, aktív kikapcsolódást biztosító, természetközeli élményt kínáló helyszínnel, a Vasparipa Játszóparkkal bővítette a térség turisztikai kínálatát, amely 2024 tavaszától várja látogatóit.

A település életét 1871 óta meghatározza a vasút fennállása, így a vasúttörténeti múltra tekintettel, európai uniós forrás felhasználásával alakították ki az új turisztikai attrakciót a Ság hegy lábánál, a Kemenes Vulkán Park közvetlen szomszédságában. A megvalósult fejlesztés – a Vasparipa Játszópark területén belül közlekedő kerti vasút, a régi korokat idéző állomásépület és két játszótér – harmonikus egységben ötvözi a kulturális és természetközeli kikapcsolódási lehetőségeket.

 

A közel hétszáz méter hosszú nyomvonallal rendelkező kerti vasút lehetőséget biztosít az egész család számára a kikapcsolódásra, emblematikus mozdonyai mérethű kicsinyítéssel készültek el. Az állomásépület külső megjelenésében egy régi vasútállomás arculatát idézi meg, a belső része alkalmas kiállítások, valamint előadások szervezésére. A látogatók az épületen belül is élvezhetik a múltidéző élményt, vegyítve azt napjaink interaktív eszközeivel, amely érdekességek tárházát nyújtja.

Az élménydús kikapcsolódáshoz hozzájárulnak a meglévő létesítmények, a Kemenes Vulkán Park, Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy, a Sághegyi Múzeum, valamint a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő. A fejlesztés Borgáta és Mesteri településeket is érinti, ahol a kialakított szabadtéri játszóterek és infópontok összehangolt egységet alkotnak Celldömölk város turisztikai kínálatával.

A projektről, a látványosságok nyitvatartásának időpontjáról bővebb információ a celldomolk.hu oldalon található.

A turisztikai fejlesztés a „Vas-paripán a vulkánhoz!” című, TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00006 azonosító számú pályázat keretében valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában