Télűzés

2024.02.13. 15:21

Farsangfarka Kőszegen – Az üzletek, a hivatal munkatársai is részt vettek a bolondozásban - fotók

Jelmezben, nevetve búcsúztak húshagyókedden a zord évszaktól a kőszegiek. A farsangfarka minden korosztályé: délelőtt táncra perdültek az ovisok, az iskolások és az idősek, és remekbe szabott maskarákba öltöztek az üzletek és a hivatal munkatársai.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Reggel még az eső riogatott Kőszegen, 10 órára, amikor a Fő téri program kezdődött, már szépen előbújt a nap. Kis tükörtojások és a szakácsaik jöttek velünk szembe – hétköznap a Központi Óvoda gyermekei és óvodapedagógusai; maci fejdíszt öltött a Felsővárosi Óvoda Méhecske csoportja és találkoztunk egy egész rajnyi méhecskével is – az Árpád-házi óvodásokkal. A Bersek-iskolások adtak műsort a Fő téren. Az ovisoknak csörgőket, az iskolásoknak pompomokat osztott a RépaRetekMogyoró Társulat – vidám karneváli műsorukkal, kiszámolókkal mozgatták meg a gyerekeket, akiket a Strucc hotelnél hagyományosan helyben sütött szalagos fánkkal vártak.

A Városházán is a feje tetejére állt a világ: Pócza Zoltán várigazgató éppen zenére szurkolt és tülkölt (szurkolónak öltözött), amikor arra jártunk. A fejlesztési iroda munkatársai a Mézga család képében bújtak elő irodáikból. A pénzügyesek hawaii-táncosok voltak egy napra, a jegyzői iroda munkatársai emojikat pingáltak a pólóikra; a városüzemeltetésen dolgozók vadásznak és vadnak öltöztek, az igazgatási osztály hölgyei kreatívan kólajelmezbe bújtak.

Básthy Béla polgármester talárt húzott, rizsporos parókát viselt és jogszabálygyűjteménnyel a hóna alatt járt-kelt – bírónak öltözött annak tiszteletére, hogy éppen 300 éve, 1724-ben indult meg a bíráskodás Kőszegen Dunántúli Kerületi Táblabíróság néven. (A szabad királyi város jogainak helyreállítását a Dunántúli Kerületi Táblabíróság felállításával kezdték.) Ítélethirdetésből jött, keserű pirulát (csokit) osztogatott és azzal fenyegetett, hogy lesújt ránk a törvény ereje. Terplán Zoltán alpolgármester hegymászó-(szub)alpinistaként a turisztikai lehetőségeket képviselte, közben előléptette magát hegyi mentővé is.

Benéztünk az üzletekbe is: a Biotéka eladói apácaként fogadták a vásárlókat, a szomszédjukban lévő gyorsétteremben Marvel-hősök szolgáltak ki. Ohr Tibor stílusosan fényképésznek öltözött, a Várkörön Tóth Krisztina fodrász Wednesday-ként dolgozott, a papír-írószer boltban dalmaták szolgáltak ki kedden. Délután 15 órától utcabál, a jelmezes felvonulás után a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai tartanak bolond esküvőt a Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában