Meglátogattuk őket

2024.02.04. 13:47

Quillingeznek a rimányi asszonyok - Papírcsíkokból készült a népmesei motívum

A közel háromszázötven főt számláló településen zajlik az élet. Már az ötödik szakkört bonyolítják a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai iránymutatásával. A rimányi falurészen most quillingeznek az asszonyok, meglátogattuk őket.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Szőce-Rimány kultúrházát egy kisebb város is megirigyelné, szép és takaros, ráadásul lelkes használói is vannak. Itt találkoznak a rimányi falurész szakkörösei hetente legalább alkalommal. Most éppen a quilling van soron, az asszonyok - a 36 évestől a 72 évesig - nagyon komoly szinten űzik ezt a kézműves technikát, csodák kerülnek ki a kezeik közül. A tevékenység nagy türelmet igényel: vékony, általában színes papírcsíkokat kell feltekerni egy quilling toll, más néven tű segítségével, majd ezekből a feltekert alapokból különböző mintákat, sőt például ékszereket is lehet készíteni. 

Cságoly-Kozma Enikő a szőcei és felsőmaráci "kultúros", közművelődési munkatárs koordinálja a munkát, ez már az ötödik szakköre. -Harmadik éve veszünk részt a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör programjában. Az NMI Vas Vármegyei Igazgatóságától mindig megkapjuk a lehetőséget, volt már nálunk vesszőfonás, bútorfestés és makramé, most pedig a mézeskalácsozás megy és a quilling, utóbbi a rimányi településrészen - mondta a szakkörvezető, akitől azt is megtudtuk: a Nemzeti Művelődési Intézet a magyar népmesékhez kapcsolódva alkotópályázatot hirdetett a szakköri közösségek számára. Pályázni olyan szakkörön készült alkotással lehet, amely kapcsolódik a magyar népmesék világához, szimbolikájához, történeteihez. A szőce-rimányi csoport nevez egy alkotással, a szakkörösök - Pankár Tiborné Margit, Mesterházyné Kósik Katalin, Tóthné Jóna Ildikó, Németh Katalin és Cságoly-Kozma Enikő - gyönyörű motívumot alkottak közösen, megidézve a magyar népmesék jellegzetes mintavilágát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában