Énekmondó

2024.02.03. 17:50

Tollvonások - Böröczki Mihály 20. verseskötetét nagy érdeklődés mellett mutatták be a Berzsenyi-könyvtárban

A könyvbemutatón dr. Czetter Ibolya, az ELTE SEK Magyar Irodalomtudományi Tanszékének vezetője köszöntötte a szerzőt, közreműködött Zsapka Attila énekmondó és Szalai Attila versmondó.

Vaol.hu

Böröczki Mihály és dr. Czetter Ibolya a könyvbemutatón

Fotó: Cseh Gábor

Sokan voltak kíváncsiak Böröczki Mihály Tollvonások címmel megjelent huszadik kötetére - és nyilván a szerzőre is, aki évtizedek óta aktív részese a vasi irodalomnak. Verseiben gyakran fordul a gyerekkor felé - sorai olykor egy letűnőben lévő világ őrzőiként szolgálnak. Eszközök, szavak, fordulatok - néprajz, versben elbeszélve.

Tollvonások-bemutató - nagy érdeklődés mellett
Fotó: Cseh Gábor


 Ahogy Czetter Ibolya a kötet előszavában írja: „Gazdagon szerteágazó tematikájú, mégis egységes kötetet tart a kezében az olvasó. Böröczki Mihály folyamatosan bővülő életművében a Tollvonások című verseskönyv immár a huszadik önálló gyűjtemény, amely a költői produktivitás és a mindig hangsúlyos önazonosság reprezentatív dokumentuma. … Böröczki Mihály megkapóan tiszta hangú költő, aki az apró részletektől a létezés felfoghatatlan tartományaihoz vezet el, észrevétlenül, magától értetődően. Talán gondolatrendszerének egyöntetűsége a kötet legszembetűnőbb jellemzője: hangjának kiegyensúlyozott derűje és halk reflexivitása, az egyívású beszédfolyam biztosít karakteres arculatot könyvének. Versalanya többnyire személyes, vallomásos, néhol önironikus és játékos, de megérintik a közélet visszásságai, az aktuális társadalmi vagy a lesújtó világpolitikai események … Csakis arra biztathatom az olvasót, hogy vegye kézbe a verseket, s kísérje végig a költőt a táj vagy a lélek mélyére vezető barangolásain.”

Tollvonások - kékben
Fotó: Cseh Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában