Előadás

2024.02.18. 14:52

Trianonról, előzményeiről Bükön

A „Trianonhoz vezető út” címmel tartott előadást pénteken a büki művelődési házban dr. Eördögh István nyugalmazott egyetemi tanár, docens a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának meghívására.

Vaol.hu

Dr. Eördögh István tartott előadást

Forrás: Szent Kelemen Plébánia

 A történész a népes számú hallgatóság előtt tartott másfél órás prezentációjában a hazánk óriási területi és népességbeli veszteségeit eredményező történések, döntések hátterét igyekezett megvilágítani. A trianoni békediktátum következtében Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, 90 ezer négyzetkilométeres, 20 millió helyett 7 millió lakost számláló országgá vált. 

„Trianonban egy országot sem tettek tönkre gonoszabbul, mint Magyarországot. Nincsen olyan francia, angol vagy olasz, aki elfogadná hazája számára azokat a feltételeket, amelyeket Magyarországra kényszerítettek” – idézte dr. Eördögh István Francesco Nitti, egykori olasz miniszterelnök 1924 őszén tett nyilatkozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában