Rendezvények a vármegyében

2024.03.26. 17:30

Húsvéti programajánló - Tanulságos történetek, vásár és persze tojáskeresés!

Polgár Patrícia

Forrás: VN-archív

SZOMBATHELY Március 28. - április 1., csütörtök-hétfő - Fő tér: Húsvéti vásár. A hagyományos húsvéti dekoráció mellett várja a családosokat a műfüves játszópark, a város legnagyobb húsvéti tojása, a húsvéti szekér és tojásfa. Emellett helyi és országos értékű zenei produkciók várják a Fő térre látogatókat. A gasztronómia és a vásár is főszerepbe kerül: közel 25 kereskedő kínálja majd a portékáit. Az idei Húsvéti vásár játszóparkja és jónéhány árusa idén húsvét vasárnap és hétfőn is nyitva tart majd. Csütörtökön 17 órakor Kalap Jakab, 19 órakor Kellene Kis Kert, 20.30-kor a Zénó Elektrik lép színpadra. Pénteken 17 órakor Retro Brass Show, 19 órakor Zaporozsec akusztik koncert lesz a Vásár forgatagában.

Húsvéti
Húsvéti programajánló - sok esemény lesz ezen a hétvégén
Forrás: VN-archív

Március 29., péntek 10-13 óráig - Agora – Művelődési és Sportház: Húsvéti játszóház. Programok: kalácssütés, tojásírás, tojás díszítés kicsiknek, húsvéti díszek agyagból, játékos mesekönyvbemutató, társasjátékok, rajzolás, festés, játszószőnyeg tipegőknek.

Március 29., péntek 11 óra - Agora – Művelődési és Sportház: Bing nyuszi show. Egy fergeteges hangulatú show keretében találkozhattok kedvenc mesehőseitekkel. Az előadás öt kis tanulságos történetet mesél el hat dallal színesítve.

Március 29., péntek 18 óra – Szombathelyi Evangélikus Egyházközség: Nagypénteki zenés passióolvasás. Közreműködik a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar és a VOX Savariae Kamarazenekara. Szólisták:

Hámori Szabolcs (basszus), Mizsei-Takács Zsuzsanna (alt), Popa Gergely (hegedű). Vezényel: Lakner-Bognár Nóra. A liturgiát vezeti: Steindl- Papp Judit evangélikus lelkész.

Március 29-30., péntek-szombat – Fekete István Állatvédő Egyesület: Kutyás húsvét. Pénteken 16 órától közös séta menhelyi és saját kutyusokkal, majd tojáskeresés, ahol a kutyák és gazdáik is találhatnak meglepetéseket. Szombaton 11-13 óráig örökbefogadási nap lesz az egyesület Vízöntő utcai telephelyén, ahol vásár is várja a látogatókat.

Április 1., hétfő 14-18 óra - Vasi Skanzen: Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben. 14.30-tól Népek körtáncai Kerék Anikóval. 15 órától Kerekítő foglalkozás kicsiknek Kővári Réka vezetésével. 16 órakor Nyúlképző kör – Kozma Jucus interaktív előadása (Szamóca Színház). 16.45-kor locsolóvers-mondó verseny. 17 órakor Felhőevő – a Kalimpa Színház és zenekar gyerekkoncertje. A Szima-malomban vajas keksz díszítéssel, a KALÁSZ és a Höveji Csipke Egyesület szombathelyi tagozata bemutatóival; a Kápolna mellett a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatóival várják a látogatókat. A Kispajtában megtekinthető a Helyi hímesek tojáskiállítás. A program egésze alatt kézműveskedés (agyagozás, tojásfűzőcske, hagyományos tojásdíszítés), szabadtéri játékok (nyúl-kugli, amőba, dobószekrény, tojásbavágás, tojáskergetés, zsákbanfutás), pónilovaglás, kosaras hinta és fajátékok, valamint nyuszisimogató várja a gyermekeket.

SÁRVÁR Március 30., szombat 9-13 óra – Nádasdy-vár: Húsvéti szombat a múzeumban. Hagyományos írókázás, tojásfestés, kézműves- és játékos foglalkozások várnak kicsiket és nagyokat. Kiderül, hogyan kerül tojás a húsvéti asztalra és az is, hogy miért pont a bárány a húsvét jelképe.

Március 31., vasárnap 9-13 óra – Nádasdy-vár: Micsoda húsvét vasárnap! Népi játék, kalandjáték és tojáskereső kihívás várja a kicsiket húsvét vasárnap délelőtt Sárváron. Ha jó idő lesz, a várudvaron, ha esik, akkor az aulában és a házasságkötő teremben várják a gyerekeket. Lesz tojásgyűjtés, locsolkodás, számos játék és meglepetés.

Március 31., vasárnap 14 óra: I. Sárvári Húsvéti Motoros Felvonulás. Útvonal: a motorosok 14 órakor indulnak a Tesco parkolójából, majd kicsit megállnak a Posta téren, ahol a gyerekeknek meglepetéssel kedveskednek. A végcél a PENNY parkolója lesz.

CELLDÖMÖLK Március 29., péntek 18 óra – Ság-hegy, Vulkánpark: Nagypénteki fáklyás Keresztút a Ság-hegyen. Elmélkedések és imák: Majlát Tihamér alsósági plébános.

SZALAFŐ Március 30., szombat – Őrségi Népi Műemlékegyüttes: Pityerszeri húsvétváró. 9-16 óráig kézművesek, őstermelők kirakodóvására. 10 órakor Gryllus Vilmos gyermekműsora. 11 órakor tárlatvezetés az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén. 11.30-kor Őrségi Kistérségi AMI citerazenekarának műsora. 12 órakor séta az európai bölényekhez. 13 órakor Ezüstlile néptánccsoport műsora. 14 órakor Ütős Ötös Lánykák és Varga Janka Lujza vasi népdalcsokra, az Alszer 12. zenekar gyermekkoncertje. 14 órakor tárlatvezetés az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén. 15 órakor séta az európai bölényekhez.

CSEHI Március 30., szombat 10-16 óra – Csehi Csodás Tanösvény: Húsvétváró családi medvehagyma-nap. A program során végig lehet farönk-nyuszit festeni, lesz hegyi krikett, fröcskölős képfestés, amőba, Ki nevet a végén?, memóriajáték, nyuszi-célbadobás, emellett medvehegymás tanösvény-pontgyűjtő játék is várja az érdeklődőket. 11 és 15 órakor vezetett medvehagymás tanösvénytúrák indulnak a Csehi-hegyen. 14-15 óráig húsvéti kalandos, térképes tojáskeresés indul, értékes kincsekkel. A húsvétvárón nem maradnak el a gasztro-élmények sem, lesz túrós-medvehagymás rétes, sajtos-medvehagymás macaron, édes vadkovászos gesztenyés és mákos pozsonyi kifli, kovászos, medvehagymás cipók, hegyi bor, pálinka, szörp és kávé. Ebédre medvehagymás katlanragut vadkovászos kenyérszelettel és kovászos uborkával választhatnak a látogatók, az uzsonna pedig macihagymás tojáskrémes vadkovászos zsemle lesz.

CÁK Március 30., szombat 10-18 óra – Cáki Pincesor: Húsvéti pincesori piknik. A gyerekeket népi fajátékok, kosárhinta, lengőteke, csigatekerő, csibe pofozó, íjászkodás, ügyességi játékok, kézműves foglalkozás (makramé és csuhé nyuszi készítés), kosárfonás, virágmag ültetés, 10-13 óráig lovaglás várja. A felnőttek számára kézműves termékek, házi sütemények és termelői méz vásárával, borkóstolóval készülnek. A pincesor szabadtéri színpadán Rákóczi Krisztián ismert, népszerű dallamokat és saját szerzeményeket énekel. A Közösségi Házban 16-18 óráig bio-konyhakerti délután lesz Papp-Felber Anitával. A rendezvény ideje alatt a pincék tárlatvezetéssel megtekinthetők.

GENCSAPÁTI Április 1., hétfő 15-17 óra – Szentkút: Húsvéti tojáskeresés a Szentkúton. Idén ismét várják a családokat húsvéthétfőn a Szentkúton, ahol a tavalyi évhez hasonlóan csokitojásokat rejt el a nyuszi a gyerekek örömére. A legényektől ismét várják a locsolóverseket, ha bátran elszavalják őket, akkor a szép hímes tojás ajándék nem marad el. Emellett játszóház és kézműves foglalkozás is várja a gyerekeket.

VASKERESZTES Március 2-április 1., csütörtök-hétfő: Húsvéti programok. Nagyhéten a harangok „Rómába mennek”, ilyenkor Vaskeresztesen felélesztik a kereplés hagyományát. Csütörtökön 19 órakor; nagypénteken 5, 12 és 19 órakor; nagyszombaton 5 és 12 órakor várják a fiatalokat a húsvét előtti kereplésre a hegy felőli falutáblánál. Nagyszombaton 19 órakor a „Szénatárolónál” meggyújtják a húsvéti máglyát, majd piknikeznek. Húsvét vasárnap 6 órakor Jézus keresésére indulnak, a hegyi és a magyarkeresztesi temetői keresztnél, majd 6.15-kor a templomkertnél találkoznak a falubeliek, onnan „határjárásra mennek”, majd a központi temetőben a férfiak „zöldre mennek”. Húsvét hétfőn 11.15-kor közös locsolás lesz a Vas-hegy előtti színpadnál.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában