Tárlat

2024.03.21. 07:00

Művészet és természet – Rendkívüli szabadtéri kiállítás nyílt Szombathelyen a Dolgozók útján - fotók

Művészet és természet, avagy a FALCO GROW projektje és a művészet kapcsolata című projektsorozat nyitórendezvényét tartották szerdán. Szabadtéri kiállítás nyílt tíz alkotóművész munkáiból.

Tóth Katalin

Kovács Tamás, a Falco PR-vezetője az egyik alkotásnál

Forrás: Szendi Péter

A projekt azt célozza, hogy a FALCO Zrt. fahulladék (recycling) feldolgozási folyamatai során keletkező hulladékanyagok felhasználásával a kiállításon részt vevő művészek olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyek rámutatnak a hulladék értékére, a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság lényegére és arra, hogy a művészet hogyan tudja ezeket a törekvéseket szemléletformálásként támogatni. Márciustól november végéig szerveznek majd egymáshoz kapcsolódó programokat, értékteremtéssel zárul majd a projekt. Most az oladi körforgalomtól a séi bevezető útig terjedő szakaszon korábban ültetett 57 fa közül tíz köré állítottak művészeti alkotást. A továbbiakban áprilisban a Kámoni Arborétumban művészeti biennálét szerveznek kísérő programokkal. A Dolgozók útján felállított művek pedig májusban átkerülnek a múzeumparkba, így szorosan tudnak kapcsolódni a szombathelyi városi programokhoz, kiemelten a Bloomsday-hez.

A kiállítás művészeti vezetője, kurátora, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky köszönte meg a projektsorozat létrejöttét támogató szombathelyi önkormányzat, a Soproni Egyetem, Erdészeti Tudományos Intézet, a Kronospan Alapítvány és a Falco Zrt. segítségét. Majd a köztéri művészet jellegéről beszélt: Szombathelyen „a város peremén” mutatják be műveiket, amiket természetes fény világít meg, az elhaladók, ha akarják, befogadják a műveket, ha nem, akkor elmennek mellettük. Mint mondta, fahulladékból dolgoztak – a műtárgyakhoz a művészek tudatosan választottak anyagot.

A FALCO és a Kronospan Alapítvány részéről Kovács Tamás PR-vezető köszöntőjében emlékeztetett:

az 1000 fa programban ültették a fákat, amelyek most kezdtek hajtani, és a tárlat révén új és figyelemfelhívó szerepet kaptak a tavasz kezdetén. A kiállítás különlegességének nevezte, hogy a műalkotások nem hagyományos anyagból, hanem a FALCO tevékenysége során keletkező természetes anyagokból és hulladékokból készültek. A kiállítással a hulladék újrahasznosításának lehetőségére hívják fel a figyelmet és megmutatják, hogy az elvileg érdektelen anyagból gyönyörű és kreatív alkotásokat lehet készíteni. A körforgásos gazdaság modellje mutatkozik be: a természetből származó faanyagot feldolgozzák, a hulladékát lehet hasznosítani és terméket előállítani, a művészek pedig alkotni tudnak a felhasználásával. Újraélednek, megújulnak – mindezzel értéket teremtünk – mutatott rá.

Mi köti össze a művészetet és a természetet? – erre válaszolt beszédében dr. Nemény András polgármester. – Az ember, aki érzi a felelősségét, érzékeny a társadalmi és természeti problémákra, és tudja, hogy ezek összefüggenek. Különösen azok, akik hatással vannak mások életére képességük, tehetségük által. A kiállítás lehetőség a figyelemfelhívásra, mondta.

A részt vevő alkotóművészek:

Csendes Csaba, Magyarország; Stefan Haring, Ausztria; Angelica Kugler-Bampi, Ausztria; Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, Ausztria/Magyarország; S.Horváth Ildikó, Magyarország; Ortlieb Szilvia, Ausztria/Magyarország; Pintér Zsuzsanna, Magyarország; Rhea Uher, Bayern; Armin Ruckerbauer, Ausztria; Karl Schwarzl, Ausztria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában