Türkizzel játszanak a magyar festészet napján

2018.10.17. 21:56

Balogh István Péter festőművész és Kutas László szobrász az Isis Galériában

A szépség különleges megnyilvánulásaira érzékeny művészek tárlata nyílik az Isis Galériában ma – a magyar festészet napján – 17 órakor.

Merklin Tímea

Kendik Veronika és Varga Ibolya mediterrán hangulatban Balogh István Péter festőművész és Kutas László szobrász műveivel Fotó: Szendi Péter

Az országos rendezvénysorozatba a veleméri Balogh István Péter festőművész és a budapesti Kutas László szobrász- és éremművész közös kiállításával jelentkezett be az Isis galéria.

Balogh István Péter, a filozófus festő budapesti származású. Veleméren tizenöt éve él egy parasztházban, ahol galériát, nyitott műtermet is kialakított, szívesen fogadja a látogatókat. Visszafogott tájképei mellett érdekesek a szürrealisztikus, absztrakt festményei, elgondolkodtatóak a figurális képei. A galéria falán a legszembetűnőbbek a hangsúlyosan türkizben elő­adott témái, örömet okoznak a szemnek a Borzaska és a Bori című képek. Mintha ezzel játszanának össze Kutas László egyes bronzszobrai: a nőiség szép formáit domborítja a barna fém, itt-ott türkizbe öltöztetve: a korláton támaszkodó meztelen hölgyre türkiz cipőt és kalapot ad, a széken ülő lányra türkiz, kebelnek-vállaknak teret adó ruhát, copfjába türkiz hajgumit. Az üvegpolcokon muzsikáló gyermekeket ábrázoló szobrokat is látunk, de a női létet csodáló tisztelete markánsabb: a lábát keresztbevető, könyökölő vagy a székre kuporodó akton mutatja meg azokat a gyönyörködtető görbületeket, amik a testformákból érdeklik. Balogh István Péter nemcsak a szombathelyi tárlatra hozott új anyagot, hanem a magyar festészet napján veleméri otthonában is kiállítást nyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában