Helyi sport

2017.11.14. 21:31

Edző leszek, és nevelek – sporttudományi nap

Sporttudományi szakmai napnak adott otthont az ELTE Savaria Egyetemi Központ – a rendezvény az „Edző leszek, és nevelek” elnevezést kapta.

Tóth Gábor

Kívés István beszélget az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, ma már edző Márkus Erzsébettel. Fotós: Nagy Jácint

A nagyszabású, egész napot felölelő rendezvényt sajtótájékoztató nyitotta, amelyen dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) rektorhelyetettese köszöntötte házigazdaként a program előadóit, vendégeit, szervezőit. Elhangzott, hogy a szakmai nap fókuszában az edző szerepel. Jelezte, hogy a Savaria Egyetemi Központ azon intézmények közé tartozik, amelyek kézilabdában már az új típusú edzőképzés szerint oktatják a trénerek új generációját – és a jövőben az összes látvány-sportban minőségi edzőképzést ígér a SEK. Dr. Polgár Tibor, az ELTE PPK Sporttudományi Intézet igazgatója elmondta, hogy a SEK már tíz éve rendez sportszakmai napokat, évente kettőt, egyet ősszel, egyet tavasszal – mindig óriási sikerrel, komoly érdeklődéstől övezve. Az idén is érdekes, sokszínű programot sikerült összehozni. Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának titkára elmondta, hogy nagyon fontos a jól felkészült edzők szerepe – nemcsak minél jobb eredményekhez kell segíteniük a sportolókat, hanem egészszéges, becsületes emberekké is nevelni őket. Idézett egy európai felmérést, miszerint az Európai Unióban ma kétmillió rendőr, kétmillió pedagógus és nyolcmillió edző dolgozik. Vagyis roppant módon felértékelődött az edző szerepe. Ezt ismerte fel a kormányzat, a magyar társadalom, és idén ezért járják körbe az ország testnevelés-oktatással, edzőképzéssel foglalkozó intézményeit, mintegy népszerűsítve az edzőképzést, ráirányítva a figyelmet az edzőképzés új, legmodernebb téziseire. A szombathelyi rendezvény a negyedik a kilenc állomást felvonultató sorozatból.

Kívés István beszélget az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, ma már edző Márkus Erzsébettel. Fotós: Nagy Jácint

Az edzőképzés aktualitásairól tartott előadást Köpf Károly és Kovácsné Hikáde Imola, a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központjának oktatásszervezője. Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelővel, edzővel és Gódor Mihály nemzetközi kézilabda-mester-edzővel beszélgetett Kívés István, a nap moderátora. Mindketten beszéltek az edzővé válásukról, edzői és sportolói sikereikről. Füzesi Ferenc irányításával bemutató edzést tartott a Swietelsky-Szombathelyi Kézilabda Klub és Aka-démia NB I/B-s női kézicsa-pata. Röplabda-házibajnokság, majd szakest zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában