remek verseny

2018.05.27. 20:47

Véget ért az Iseum Rallye – A Turán, Bagaméri kettős nyert

Pénteken kezdődött, vasárnap - a Turán Frigyes, Bagaméri László kettős győzelmével - fejeződött be a vasi megyeszékhelyen és környékén lebonyolított Iseum Rallye, az országos ralibajnokság idei harmadik versenye.

Tóth Gábor

A győztesek és a díjátadó. Balról Bagaméri László, dr. Hende Csaba, Turán Frigyes

A kvalifikációs futammal pénteken délután kezdődött meg az Iseum Rallye, az idei országos bajnokság harmadik futama. A felvezető eseményen végül a remeklő Turán Frigyes, Bagaméri László (Hyundai i20 R) kettős volt a leggyorsabb.

A győztesek és a díjátadó. Balról Bagaméri László, dr. Hende Csaba, Turán Frigyes

A szombati nap parádés versenyt hozott. Ráadásul a pénteki esős időjárás után szikrázó napsütés és komoly nézősereg, remek hangulat fogadta a ralisokat (de nagy volt az érdeklődés a Huszár úti versenyközpontban is). Két helyszínen (Söptei úti ralikatlan, Acsád-Szeleste) hat gyorsasági szakaszt, közel 60 versenykilométert teljesített a mezőny. És szombaton négy futamgyőztest is avattak – igaz, korántsem egyenlő elosztásban. A három acsádi szakaszt ugyanis kivétel nélkül a nagy formában teljesítő, a pénteki kvalifikáción is a legjobbnak bizonyuló Turán Frigyes, Bagaméri László kettős nyerte.

A Söptei úti ralikatlanban rendezett három versenyen viszont egymást váltották a versenyzők a dobogó tetején. Nyert az Ollé Sándor, Czakó Janek (Skoda Fabia R5), a Ranga Péter, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5) és a Kazár Miklós, Tóth Zsolt (Skoda Fabia R5) kettős is. Ollé Sándorék ugyanakkor sokáig nem lehettek boldogok, ugyanis később összetörték az autót, így kiszállni kényszerültek a viadalból, korán fel kellett adniuk az Iseum Rallye-t.

A szombathelyi csapat. Horváth Krisztián (balról) és Marton Zoltán
Fotók: Vincze Kornél

- Voltak kisebb problémáink az autóval, a gázpedállal, sokat kellett szerelnünk az etapok között, így lehetne talán nagyobb is az előnyünk, de összességében nem lehetünk elégedetlenek – értékelt a szombati nap „hőse”, a pontversenyben éllovas Turán Frigyes. – Jól sikerült a gumiválasztás, bátor taktikát választottunk, és természetesen vasárnap nyomjuk tovább, megpróbáljuk megnyerni az Iseum Rallye-t.

Az Iseum Rallye állása a GY6, a szombati nap után: 1. Turán Frigyes, Bagaméri László (Hyundai i20 R5) 30:25,0, 2. Hadik András, Bacigál Igor (Ford Fiesta R5) +9,7, 3. Kazár Miklós, Tóth Zsolt (Skoda Fabia R5) +10,9, 4. Vincze Ferenc, Farnadi Ágnes (Ford Fiesta R5) +13,2, 5. Balogh János, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5) +17,2, 6. Ranga Péter, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5) +18,2.

Vasárnap két helyszín (Farkaserdő, Hosszúpereszteg) és négy gyorsasági szakasz, közel 80 versenykilométer várt a mezőnyre. De alig kezdődött el a vasárnapi program, máris vezéráldozatot hozott a verseny. A farkaserdei szakaszon (GY7) Turánék még versenykörülmények között jöttek le a pályáról, Hadikéknak viszont már ugyanez nem sikerült. A gyorson kitört az autójuk kereke, sőt a Ford egész hátsó része elment. Így az ob első két állomásán, Miskolcon és Egerben is diadalmaskodó, az összetett pontversenyben vezető, a Szombathelyre is abszolút esélyesként érkező Hadik András, Bacigál Igor duó kiszállt, leadta a menetlevelét. A páros a mögöttük érkezőket – érthető okokból – feltartotta, ezért több autó megállapított időt kapott erre a szakaszra. Műszaki mentés után folytatódott a viadal. A vasárnap reggel győztese végül Turán Frigyes és Bagaméri László lett. Turánék előnye ezzel szűk 20 másodpercre nőtt a második Kazár, Tóth és bő 20 másodpercre a harmadik Vincze, Farnadi egységgel szemben. De Turánék egy pillanatra sem nyugodhattak meg. Az Iseum Rallye következő, leghosszabb, 22,5 km-es szakaszán ugyanis óriásit autózott Vincze Ferenc és Farnadi Ágnes. 12.5 másodpercet vertek a szintén remekül teljesítő másodikként célbe érő Ranga, Holczer duóra – Turánék „csak” ötödikként zárták a második gyorsaságit. Így összetettben újra nyílt lett az esztendő első murvás versenye: Turánék előnye 7,7 másodpercre csökkent Vinczéékkel szemben. A nap harmadik gyorsaságiján aztán Turán Frigyes megszilárdította előnyét az üldöző Vincze Ferenccel szemben. Mögöttük viszont óriási volt a tülekedés a dobógó harmadik fokáért. Végül a meglepetés elmaradt, Turánékat már nem tudták letaszítani az élről – márt csak azért sem, mert a vasárnapi utolsó, negyedik gyorsaságit is megnyerték.

Megérdemelt győzelem

Összességében elmondható, hogy az egész hétvégén kiválóan versenyzett, megérdemelten nyerte meg a szezon harmadik futamát Turán Frigyes és Bagaméri László (Hyundai i20 R5). A kettős a szombati nap után majdnem tíz másodperccel vezetett, amit vasárnap tovább gyarapítottak. Az ezüst viszont óriási csatában dőlt el: Vincze Ferenc és Farnadi Ágnes csupán 1,1 másodperccel (!) volt gyorsabb a Ranga Péter, Holczer Dániel kettősnél. Utóbbiak egyébként egészen kiváló napot zártak, hiszen a szombati hatodik helyről küzdötték fel magukat vasárnap a dobogóra.

- Utoljára 2013-ban, a Mecsek Rallye-n nyertünk, régen volt, nagy öröm, hogy ismét a dobogó tetején állhatunk – értékelt a győztes pilóta, Turán Frigyes. – Ez a verseny nagyon jól sikerült, minden összeállt, én is jó formában voltam. Kiváló autóval versenyezhettünk, sikerültek a beállítások, köszönöm Lovász Palinak és a szervizcsapatának a segítséget. Kemény verseny volt, de végig vezettünk, nem a szerencsének, a saját teljesítményünknek köszönhetjük a győzelmet. Szoros az ob, harcolunk a bajnoki címért!

Iseum Rallye a Rally Café Kupáért, végeredménye: 1. Turán Frigyes, Bagaméri László (Hyundai i20 R5) 1:13:32,9, 2. Vincze Ferenc, Farnadi Ágnes (Ford Fiesta R5) +31,9, 3. Ranga Péter, Holczer Dániel (Skoda Fabia R5) +33,0 4. Kazár Miklós, Tóth Zsolt (Skoda Fabia R5) +48,5, 5. Balogh János, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5) +54,9, 6. Bútor Róbert, Tagai Róbert (Skoda Fabia R5) +58,3.

A SZOMBATHELYI KETTŐS BALSZERENCSÉJE

A mezőnyben egyedül a Marton Zoltán-Horváth Krisztián (Honda Civic, FullAuto SE) kettős képviselte a vasi, szombathelyi színeket. A páros a tavalyi tanulóév után állt ismét rajthoz a Rallye2 sorozatban (5. kategória, 2000 ccm-ig). Eddig remekül alakul számukra az ob, Miskolcon a 3. helyen zártak, az egri versenyt pedig az 5. pozícióban fejezték be. Az Iseum Rallye szombati napját az élmezőnyben, az 5. helyen zárták. Vasárnap is remekül autóztak: a 4. gyorsasági után már dobogós pozícióból várták az utolsó két gyorsasági szakaszt. Az 5. gyorsaságin biztosan tartották pozíciójukat. Az utolsón azonban, szűk egy kilométerrel a cél előtt beütött a krach: a bal első kerék kiszakadt, megelőzte az autót, így fel kellett adniuk a versenyt.

- Sikerült leszűrnünk az előző év tapasztalatait, fejlődtünk, közelítünk kategóriánk élmezőnyéhez – fogalmazott Horváth Krisztián. – Annak ellenére is jól teljesítettünk, hogy kölcsönautóval versenyeztünk, és csupán 1600 ccm, 160 lóerő állt a rendelkezésünkre – így erőben azért elmaradtunk a riválisainktól. Bosszantó, hogy végül nem tudtuk befejezni a versenyt, főleg azért, mert dobogós helyről estünk ki – nagyon szerettünk volna Szombathelyen dobogóra állni. Ugyanakkor az elmúlt két nap eredményei bizakodásra adnak okot. Köszönjük Kolencsik Balázs és szervizcsapata segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában