Nem rossz, de nem is jó

2018.07.23. 20:29

Varga Donátot egy sérülés hátráltatta az U20-as vb-n

Ha a junior- világbajnokság nem is az előzetes elképzelések szerint alakult, a Tamperében elért hetedik hely azt jelzi, hogy jó úton jár Varga Donát, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője.

Horváth Erika

Varga Donát a tamperei junior-világbajnokságon Németh Zsolt mesteredzővel a versenyre készülődik Fotó: Lengyák György

Nemzetközi szinten először 2016-ban hallatott magáról Varga Donát, amikor is a tbiliszi EYOF-on (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) hetedik lett kalapácsvetésben. A magyar közegben korosztályában magasan az első helyen jegyzett atlétát tavaly viszont nagy trauma érte. Éremesélyesként készült az ifjúsági világbajnokságra, de más nemzetekhez hasonlóan Magyarország is visszalépett a részvételtől azzal az indokkal, hogy nem tudják a versenyzők biztonságát garantálni a kenyai Nairobiban.

– Nagyon jól mentek az edzések, és a vb hetében tudtuk meg, hogy nem utazunk. Sokkolt a hír – idézte fel Németh Zsolt, Németh László, Gubián Tamás és Csercsics Richárd 18 éves tanítványa. – Utána, helyette elindulhattam az U20- as Európa-bajnokságon, de ott fejben még nem tudtam összeszedni magam, ráadásul abban az évben elsősorban 5 kilós kalapáccsal készültünk, a 6 kilós junior szerrel más dobni – Grosettóban nem volt érvényes kísérletem. Később azért sikerült feldolgoznom a történteket, a sikertelen junior-Eb után azt mondtam, jobb, hogy most történt ez meg velem. Dolgoztam tovább keményen, és októberben sikerült egy 80 méteren felüli eredménnyel (5 kg), világranglista-harmadik hellyel búcsúzni az ifjúsági korosztálytól. Ez az év sem teljesen úgy alakult, ahogy szerette volna.

Varga Donát a tamperei junior-világbajnokságon Németh Zsolt mesteredzővel a versenyre készülődik Fotó: Lengyák György

– Az edzőimmel úgy éreztük, esélyes lehetek nagy eredményre a junior-világbajnokságon, de két héttel a vb előtt beszakadt a jobb combhajlítóm, a gyorsasági munkát nem tudtam már végezni. Ez főleg a döntőben érződött, nem ment olyan jól, nem tudtam hajtani a kalapácsot. Kicsit csalódott vagyok azért is, mert az utolsó dobásom úgy lett 72 méteres, hogy végigszántotta a hálót. Persze ha arra gondolok, hogy sérülés is hátráltatott, akkor azért nem rossz ez az eredmény. De már most a jövő évi U20-as Eb lebeg a szemem előtt – mert még akkor is ebbe a korosztályba tartozom –, ott már mindenképpen érmet akarok szerezni. Egyre erősebb vagyok, amire szükség is van a dobásoknál. Ha teljesen rendbe jövök, még az idén szeretnék 76 méterig jutni a 6 kilós kalapácscsal, a felnőtt szerrel pedig jó lenne túllépni a 70 métert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában