Torna-Eb

2018.08.05. 16:16

Aranyérmes lett Dévai Boglárka a tornász Európa-bajnokságon

Teljesült a nagy álom: Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola 18 éves válogatottja megnyerte az ugrás Európa-bajnoki címét a tornászok Európa-bajnokságán. A magyar női tornasportnak húsz év után lett újra Eb-aranya.

HE

Glasgow, 2018. augusztus 5. Dévai Boglárka a glasgow-i torna Európa-bajnokság nõi egyéni ugrás számának döntõjében 2018. augusztus 5-én. A magyar tornásznõ aranyérmet nyert ugrásban. (MTI/EPA/Neil Hall)

Fotó: Neil Hall

Dévai Boglárka a legmagasabb pontszámmal jutott be a csütörtöki selejtezőből az ugrás szerenkénti döntőjébe. Ahogy ő és edzői, Rácz Gábor és Vizer Erzsébet is kommentálta, ez önbizalmat, erőt adhat, de a vasárnapi már egy teljesen új és más verseny lesz.

Glasgow, 2018. augusztus 5.
Az ugrás számban aranyérmes Dévai Boglárka a glasgow-i torna Európa-bajnokság nõi egyéni versenyének eredményhirdetésén 2018. augusztus 5-én. (MTI/EPA/Neil Hall)

Úgy is lett. Nagy csinnadrattával mutatták be az első szerenkénti döntő, az ugrás nyolc résztvevőjét. Elsőként Dévai Boglárkát – hiszen legjobbként neki kellett elsőként bemutatnia gyakorlatait. A nehezebbikkel, a 6,0 pontos erősségűvel kezdett – az erősségét jól jellemzi, hogy pillanatnyilag Bogin kívül más nem is ugorja a világon. Megvolt, sikerült, de kilépett a leérkező zónából, így egy tizedpontot levontak tőle, 14,633 pontot kapott érte. Aztán jött a második, az 5,4-es erősségű. Ezúttal nemcsak kilépett, hanem zónán kívül, pirosra érkezett – ezért három tizedpontos levonással büntették (14,066). A szombathelyi tornászlány 14,349-es átlagponttal zárt. Innentől kezdve már „csak” ki kellett böjtölni a további hét versenyző gyakorlatait. Egy kemény horrorral is felért, amit a helyszínen Boginak, Rácz Gábornak, a magyaroknak, itthon pedig a képernyő előtt ülőknek át kellett élniük. Az Európa-bajnoki címvédő, a francia Devillard következett. Első ugrására 14,766 pontot kapott.

A második – jóval gyengébbet – viszont nagyon elrontotta, leült a leérkezésnél – ő így kiszállt a dobogós helyekért vívott csatából. Aztán szép sorban a többiek is. Érződött, hogy nagyon fáradtak már a tornászok, sorra hibáztak. A holland Tisha Vollemann, a szlovén Teja Belak, de még az orosz Lilija Ahaimova sem tudta megelőzni Dévai Bogit. A román Denisa Golgota viszont remekül ugrott, de azért kevesebb ponttal kellett beérnie. Csak ekkor vált biztossá, hogy a tavalyi kolozsvári Eb-bronz után Glasgow-ban is ott lesz a dobogón Dévai Boglárka. A német Sarah Voss ugrásai után már mondhattuk, hogy legalább ezüst... És miután az orosz Angelina Melnyikova is befejezte szereplését és kiírták a pontszámát, örömmámorban tört ki a magyar tábor: az Európa-bajnoki címet a szombathelyi Dévai Boglárka érdemelte ki!

Glasgow, 2018. augusztus 5.
Dévai Boglárka a glasgow-i torna Európa-bajnokság nõi egyéni ugrás számának döntõjében 2018. augusztus 5-én. A magyar tornásznõ aranyérmet nyert ugrásban. (MTI/EPA/Neil Hall)

Ő a magyar női torna harmadik Európa-bajnoka Ónodi Henrietta (1989, felemás korlát), és Varga Adrienn (1998, ugrás) után.

– Elmondani nem lehet, milyen idegfeszítő volt ez a döntő, nagyon izgultam. Ááá, erre nincsenek szavak, nem tudom leírni az érzést, de még fel sem fogom, hogy Európa-bajnok vagyok! – nyilatkozta Dévai Bogi a verseny után. – Úgy jöttem le a pódiumról, hogy azt mondtam Gabi bácsinak, ebből még lehet, érem sem lesz. De sikerült, megvan!

Glasgow, 2018. augusztus 5.
Dévai Boglárka a glasgow-i torna Európa-bajnokság nõi egyéni ugrás számának döntõjében 2018. augusztus 5-én. A magyar tornásznõ aranyérmet nyert ugrásban. (MTI/EPA/Neil Hall)

– A feleségemmel, Vizer Erzsébettel 27 éve dolgozunk azon, hogy egy ugrásspecialista műhelyt építsünk fel Szombathelyen, és úgy gondolom, hogy ez az eredmény bebizonyította, jó úton járunk – fogadta a gratulációt a helyszínen lévő edző, Rácz Gábor.

– Nagyon örülünk, boldogok és büszkék vagyunk – Szombathelynek, az egész országnak és a Magyar Torna Szövetségnek is egy nagyon értékes eredmény ez. Egy lépcsőfok, és bízom abban, hogy valaminek a kezdete, és nem pedig a lezárása. A döntőt magunknak tettük nehézzé. A második ugrásával három éve versenyez, de a síkból még sosem tért ki a leérkezésnél, most igen. Emiatt kellett végig izgulni. Az első, 6,0 pontos kiinduló értékűt meg tudta csinálni. Bogi mind sportemberként, mind a civil életben nagyon nagyot alkotott ebben az évben! Szerenkénti döntő, Ugrás: 1. Dévai Boglárka 14,349, 2. Angelina Melnyikova (orosz) 14,233, 3. Denisa Golgota (román) 14,166, 4. Sarah Voss (német) 14,083, 5. Lilija Ahaimova (orosz) 14,066, 6. Coline Devillard (francia) 13,933, 7. Tisha Vollemann (holland) 13,799, 8. Teja Belak (szlovén) 13,533.

Ne feledkezzünk meg a szombati csapatdöntőről sem, ahol szintén érdekeltek voltak a magyar lányok, akik a hatodik legmagasabb pontszámmal jutottak a fináléba. Gerendán kezdtek, majd a talaj következett – a „félidőben” a hetedik helyen állt a csapat. Ugrásban már ott volt az együttesben Dévai Boglárka is. 14,266-es pontszámával az ötödik helyre lépett előre az együttes. Már csak a felemás korlát volt hátra – sajnos itt becsúsztak rontások, végül nyolcadik helyen zárt Magyarország. Felnőtt női csapatverseny: 1. Oroszország 165,195 pont, 2. Franciaország 161,131, 3. Hollandia 159,563, …8. Magyarország (Böczögő Dorina, Dévai Boglárka, Fehér Nóra, Makra Noémi, Péter Sára) 149,729.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában