Könyv

2018.08.05. 20:12

Woki Zoltán feldolgozta a szentgotthárdi futóversenyek történetét

16. Szentgotthárdi Csata Emlékfutáson mutatták be Woki Zoltán a rendezvény történetét feldolgozó 15 év Csatafutás című könyvét.

HE

A könyvbemutatón balról Woki Zoltán, Majthényi László, Huszár Gábor Fotó: Szendi Péter

abszolút a programba illően a szombati, 16. Szentgotthárdi Csata Emlékfutás gyerekfutamai és parafutama után, a főfutam rajta előtt a szabad ég alatt mutatták be Woki Zoltán 15 év Csatafutás című könyvét, amelyet előbb a Szülőföld Könyvkiadó ügyvezetője, Farkas Csaba, majd Huszár Gábor, a város polgármestere és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is méltatott. És nemcsak a kötetet, hanem a szerző elkötelezettségét és a példaértékű összefogást, amellyel a másfél évtized után is töretlen népszerűségnek örvendő futóversenyt szervezik, rendezik.

A könyvbemutatón balról Woki Zoltán, Majthényi László, Huszár Gábor Fotó: Szendi Péter

A kötet a Szentgotthárdi Csata Emlékfutás történetét mutatja be sok-sok fotóval, statisztikával – a verseny megszületésének ötletét, kapcsolódását a szentgotthárdi csatához, amely Szentgotthárdon és a mostani osztrák–magyar határnál, az ausztriai Mogersdorf közelében zajlott 1664-ben.

A főfutam résztvevői évről évre ezen a szakaszon is áthaladnak – ahol később hosszú évtizedekig vasfüggöny húzódott szögesdróttal, aknamezőkkel, őrbódékkal –, mintegy összekötve a szentgotthárdi és mogersdorfi emlékművet. Ezek már a szerző gondolatai, aki az első tíz évben főszervezője is volt a Csatafutásoknak és maga is jó néhányszor teljesítette a 9500 méteres, emelkedővel és lejtővel is nehezített, emberpróbáló távot. Mostanában már „csak” a hobbifutamban indul, amelynek 1664 méteres távja a csata évét idézi.

– Annak idején a lányom, Edina miatt kezdtem a futással foglalkozni – idézte fel a kezdeteket Woki Zoltán. – Sorra nyerte az iskolai versenyeket, aztán elkísértem ausztriai utcai futóversenyekre is. Később én is rajthoz álltam, hogy ne csak várakozzak rá, egymásnak szurkoltunk. Részt vettünk sok jól szervezett versenyen, és arra gondoltam, milyen jó lenne nekünk is rendezni ilyet. Egyre több futó csatlakozott, helyiek és megyebéliek, még szakosztályunk is lett, a Vossen- Szentgotthárd. Közben szélesedtek a külföldi kapcsolatok, hozzánk is érkeztek a határon túlról is résztvevők. Ebből jött egy nemzetközi futóverseny kupasorozat ötlete; 2006-ban indult a CER-Cup, a Vas megyei – közte a szentgotthárdi –, burgenlandi és muravidéki futóversenyekből álló sorozat. Így fejlődött és lett ez egységes egész – összegezte Woki Zoltán. Volt tehát mit megörökíteni. És már itt is a folytatás…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában