Európát képviselhette

2018.09.10. 21:21

Halász Bence harmadik lett a Kontinentális Kupán

Európát képviselhette Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője az IAAF Kontinentális Kupáján.

Horváth Erika

Csak három centin múlott, hogy Halász Bence finalista legyen

Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szombaton és vasárnap lebonyolított Kontinentális Kupáján Amerika, Afrika, Ázsia-Óceánia és Euró-

pa válogatottjai versengtek. Európa csapatában – egyetlen magyarként – helyet kapott Halász Bence, a Szombathelyi Dobó SE 21 esztendős Eb-bronzérmese is. A férfi kalapácsvetők nyolcfős mezőnyében a lengyelek Európa-bajnokával, Wojciech Nowickivel képviselhették a kontinenst. A verseny lebonyolítása egészen különleges volt. Az első három sorozat után már csak négyen maradhattak versenyben, minden csapatból egy-egy versenyző. Németh Zsolt és Németh László tanítványa egy szektoron kívüli érvénytelen dobással nyitott, és először a második kísérletét is érvénytelennek ítélték, nem mérték le.

– A második sorozatban a szabályok adta lehetőséggel élve újrakezdtem a mozgássort, és először úgy ítélték meg, hogy ez már időn túltörtént.

Utána viszont odajött a versenybíró, hogy a videó alapján egy másodperc még volt az idő lejártáig, így szerencsére kaptam még egy dobáslehetőséget – idézte fel az esetet Bence. A pótkísérletnél 72,62 méterre szállt a kalapácsa, harmadikra viszont 74,80 méterre. Ezzel – meglepetésre – ő lett az euró-

pai továbbjutó, mert Nowicki két érvénytelen után csak 71,74-ot ért el. A 74,80 ekkor a harmadik legjobb eredmény volt a tádzsik Dilshod Nazarov 76,54-a és a mexikói Diego Del Real 75,86-a mögött. A negyedik sorozatot – mondhatni, tiszta lapról – elődöntőként vívta meg a versenyben maradt négy kalapácsvető. Nazarov tovább javított, 76,87-dal jutott a finálét jelentő ötödik dobáshoz. Az egyiptomi Mostafa Elgamel 74,19-dal, három centivel elütötte az ekkor 74,16 métert dobó Halász Bencét a legjobb kettőbe jutástól, ebben a körben Del Real volt a leggyengébb 73,04-dal. Ezzel utóbbi két kalapácsvető számára is véget ért a verseny, a helyezést a negyedik sorozat alapján állapították meg: Halász lett a harmadik, Del Real a negyedik. A finálét 77,34-dal nyerte Nazarov a 74,22-ot elérő Elgamellel szemben.

A helyezések és a versenyen elért legjobb eredmények viszont egészen furcsa összképet mutatnak: 1. Nazarov (tadzsik) 77,34, 2. Elgamel (egyiptomi) 74,22, 3. Halász Bence 74,80, 4. Del Real (mexikói) 75,86, 5. Elseify (katari) 74,08, 6. Nowicki (lengyel) 71,74, 7. Makhete (dél-afrikai) 66,29. Donelly (USA) érvényes kísérlet nélkül.

– Az első ilyen lebonyolítású versenyem volt, remélem, az utolsó is. A többieknek sem tetszett. Az persze büszkeséggel tölt el, hogy indulhattam Európa képviseletében. Most, a szezon vége felé is még képesnek tartom magam 77 méterre, de ezúttal nem sikerült megközelítenem. Nagyon izgultam, nem volt jó, amit csináltam. Talán a csütörtöki Németh Pál emléknapon még sikerül egy jó eredménnyel zárni az idényt – összegzett Halász Bence.

Csak három centin múlott, hogy Halász Bence finalista legyen
Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

A Kontinentális Kupát Amerika nyerte meg 262

ponttal Európa (233), Ázsia-Óceánia (188) és Afrika (142) előtt. HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában