Két vasi a dobogón

2018.11.07. 21:44

Egy arany-, egy ezüstérem a serdülő boksz-ob-ról

A kőszegi Buza Rafael arany-, a szombathelyi Oláh-Vadász Zoltán ezüstéremmel tért haza a serdülő ökölvívó országos bajnokságról.

Tóth Gábor

Balról a kőszegi Buza Rafael, mellette a szombathelyi Oláh-Vadász Zoltán

Fotó: Skorpió BC

Az idén Kaposvár adott otthont a serdülő férfi és női ökölvívó magyar bajnokságnak. A szervezők 160 nevezést regisztráltak, négy napon át zajlott a küzdelem. A szombathelyi színeket a Skorpió Box Club sportolója, Oláh-Vadász Zoltán (54 kg) képviselte – aki mind a négy nap ringbe lépett. Érdekesség, hogy a Skorpió bunyósa súlycsoportot váltott az ob előtt, 50 kilóból ment fel 54-be. De ez sem okozott számára különösebb problémát: első ellenfele kénytelen volt feladni a mérkőzést, majd a következő két meccsét egyhangú pontozással nyerte meg. A fináléban a debreceni Balogh Krisztián várt rá. A szombathelyi sportoló uralta az összecsapást, esélyt sem adott riválisának – csak éppen a bírók gondolták úgy, hogy a DVSC ökölvívója nyerte a meccset. Így a jelenlévők általános elképedésre Oláh-Vadász Zoltán „csak” ezüstérmet kapott.

Balról a kőszegi Buza Rafael, mellette a szombathelyi Oláh-Vadász Zoltán
Fotó: Skorpió BC

– El vagyok keseredve, egyúttal fel vagyok háborodva, egy agyonnyert meccsünket vették el a bírók, nem értem, hogy ilyen döntésekre miért van szükség, mert az biztos, hogy ez nem szolgálja a sportág érdekeit – fogalmazott dühösen Varga Roland, a Skorpió BC edzője.

– Fel kell, fel fogunk állni ebből a pofonból és megyünk tovább. Úgy tűnik, hogy mivel mi nem helyezkedünk ide-oda, nekünk többet kell dolgoznunk a magyar bajnoki címért. De ami késik, az nem múlik!

A kőszegi Fitt-Box Ökölvívó Egyesület két sportolót nevezett az erőpróbára: Buza Rafael (52 kg) és Buza Rómeó (50 kg) húzott kesztyűt. Mindkét ökölvívó rögtön az első napon szorítóba lépett, mindketten biztosan győztek. A második napon Buza Rómeó vecsési riválisa ellen nagyot küzdött, ám 3-2 arányú pontozással alulmaradt – így az ötödik helyen zárt. Buza Rafael az elődöntőben ugyancsak vecsési bunyóssal csapott össze. Erősen kezdett, az ellenfél edzője az első menetben fel is adta a mérkőzést. A döntőben a kecskeméti Bari István következett. Rafael biztosan vette az újabb akadályt, így a mérkőzés végén a vezetőbíró a kőszegi versenyző kezét emelte a magasba.

– Büszkék vagyunk az ökölvívóinkra, szépen szerepeltek az ob-n – mondta Varsányi Áron, a Fitt-Box vezetőedzője. – Buza Rafael különösen kitett magáért, hiszen megvédte bajnoki címét, az 52 kilós súlycsoportban másodszor lett serdülő magyar bajnok. Ez az eredmény önmagáért beszél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában