sport

2019.02.28. 20:39

Szellemi diákolimpia hazai sikerekkel

A középiskolásoknál és az általános iskolásoknál is vasi győzelem született a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia nyugati országos elődöntőjében. Az V–VI. korcsoportosoknál a körmendi Kölcsey, a III–IV. korcsoportban a répcelaki Móra csapata nyert.

Tóth Judit

A 97 százalékos teljesítményt nyújtó Kölcsey-csapat. Balról: Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, Mecséri Annamária felkészítő, Tompa Dominika, Tompa Márk Fotók: Jámbori Tamás

Az elmúlt hétvégén három helyszínen rendezték meg a Dr. Mező Ferenc szellemi diák­olimpia országos elődöntőit az öt internetes fordulóban legjobban szereplő csapatok részvételével. A keleti országrészbeli csapatok Vácon és Monoron, a nyugatiak pedig Körmenden, a Batthyány Örökségközpontban küzdöttek meg egymással az országos döntőbe jutásért. A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Olimpiai Akadémia nívós versenyének házigazdája a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt. A középiskolások szombati versenynapjára két csapat nem érkezett meg, így hét – köztük két vasi – iskola vetélkedett. Töviről hegyire kellett ismerni a 302 magyar olimpiai bajnok életrajzát és eredményeit, valamint a 177 magyar olimpiai arany megszerzésének történetét. A középiskolásoknál kiemelt téma volt még az 1948-as londoni, valamint 2018-as téli olimpia. A Kölcsey gimnázium címvédő négyese (Tompa Dominika, Varga Gréta Janka, Kolozsváry Máté, Tompa Márk) meg­győző versenyzéssel szerezte meg a győzelmet. Dr. Hollerné Mecséri Annamária, a körmendi gimnazisták felkészítője ismét nagy sikert ért el tanítványaival, a kölcseysek mindössze egy versenyszámban veszítettek hat pontot, teljesítményük 97 százalékos volt. A második helyezett a dombóvári Illyés gimnázium lett, a harmadik helyen pedig a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium csapata – Szabó Donát, Pintér Tamás, Zelkó István, Horváth Richárd (felkészítő: Németh Attila) – végzett. Az általános iskolások elődöntőjére kilenc csapat érkezett. Vas megyét az őriszentpéteriek, a körmendiek és a répcelakiak képviselték. A kérdések döntő többsége a kajak-kenuhoz, illetve az 1956-os melbourne-i olimpia pontszerzőihez kapcsolódott.

A 97 százalékos teljesítményt nyújtó Kölcsey-csapat. Balról: Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, Mecséri
Annamária felkészítő, Tompa Dominika, Tompa Márk Fotók: Jámbori Tamás

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola versenyzői – Király Krisztián, Kiss Attila, Linter Dorka és Varga Dániel – elsőként, az Őriszentpéteri Általános Iskola diákjai hatodikként lettek az országos döntő résztvevői. A Kölcsey Utcai Általános Iskola együttese hetedikként nem jutott tovább.

Az általános iskolások között győztes répcelaki csapat. Balról: Király
Krisztián, Kiss Attila, Linter Dorka, Varga Dániel

A zsűriben ott volt két olimpiai ezüstérmes, Márkus Erzsébet súlyemelő és Farkas Ágnes kézilabdázó is. A diákolimpia döntőjét március 23–24-én Tatán rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában