Mint a kentaur

2019.03.27. 19:34

Dallos Gyula volt a T&T este vendége

Dallos Gyula a lovassport örökös magyar bajnoka, a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori diákja volt a vendég az iskola keddi T&T estjén.

Horváth Erika

Dallos Gyula 51 év után látogatott el egykori iskolájába, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba Fotó: Unger Tamás

A tavaly százéves fennállását ünneplő Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a centenáriumon túllépve is folytatja sikeres sorozatát, a Tea és Tudomány estéket. Amikor is az iskola kapuit megnyitva az érdeklődők előtt egy-egy olyan egykori KDG-s diákot hívnak meg egy teázással egybekötött beszélgetésre, előadásra, aki életútjával példát állíthat a mai fiataloknak is. Dallos Gyula, aki egy szombathelyi, hatgyermekes családból indult világhódító útjára, messzemenően ilyen. Megszakítás nélkül 25-ször szerzett magyar bajnoki címet díjlovaglásban – 1998-ban a lovassport örökös magyar bajnoka lett –, az ő nevéhez fűződik a magyar lovassport első világversenyes érme – egy Európa-bajnoki bronz – olimpiai szakágban. Volt vb-hetedik, több mint 150 nemzetközi nagydíjszintű versenyt nyert legnevesebb lovával, Aktionnal.

Dallos Gyula 51 év után látogatott el egykori iskolájába, a Kanizsai
Dorottya Gimnáziumba Fotó: Unger Tamás

Dallos Gyula a KDG-ben 1968-ban érettségizett, utána a Testnevelési Egyetemen szerzett szakedzői diplomát. Egyetemi tanár, több szakkönyv szerzője. Márciustól miniszteri biztosa a Kincsem Nemzeti Lovas Programnak, amelynek egyben ötletgazdája is. És közel 69 évesen is csupa derű, az arcát sem szabdalják ráncok. Ismeri a lovak minden rezdülését és annak a titkát, hogyan lehet belső, szoros kapcsolatot építeni velük. Elégedett ember; mert ahogy a Merklin Ferenc intézményvezetővel való beszélgetés során kiderült, sikerült megvalósítania önmagát. Gyerekkorától egyértelmű volt, hogy az ő útja a sport lesz. Az állatokat is imádta, és a 12. születésnapjára azt kérte, hadd mehessen el az akkor nyíló Petőfi Sándor utcai lovardába. Makkos Vili bácsi már az első próbálkozásánál tudta, hogy lóra termett. „Soha nem adtam fel, tettem, amit belülről éreztem” – mondta, és ezt tanácsolja a fiataloknak is. Ő gyakorlatilag ösztönösen, önedzőként érte el az eredményeit – persze hű társaival.

Búcsúzóul videókon is megmutatta, milyen művészien is tudtak „táncolni” ők ketten – egy lénnyé, kentaurrá válva – a gyönyörű Aktionnal. Maga volt a csoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában