Labdarúgás

2020.04.26. 19:50

Szentes Lázár nem lett császár

Sorozatunkban ezúttal a Haladás labdarúgócsapatának edzői közül Szentes Lázár munkásságát idézzük fel. Szentes két időszakban is irányította a zöld-fehéreket – egyik szerepvállalása sem volt sikeres.

Pum András

Szentes Lázár a brazil támadónak, Alexnek magyaráz. A tréner első Haladás-évében kiesett a zöld-fehérekkel

Fotó: VN-archív

A Verebes József-féle győri aranycsapat egykori kiváló csatárát, Szentes Lázárt először 2002 januárjában nevezték ki a S. Oliver-Haladás néven szereplő csapat vezetőedzőjévé. Sokak szerint minden idők egyik legerősebb Haladása volt az akkori, olyan játékosokkal, mint Kaj András, Szekér István, Somfalvi Csaba, Hal­mosi Péter, Preisinger Sándor, Almir Filipovic vagy a magas játékintelligenciájú, román vá­logatott Selymes Tibor. Ne feledkezzünk el az első brazil különítményről (Flavio Pim, André, Leandro, Japa, Alex, Fred) sem.

Szentes Lázár a brazil támadónak, Alexnek magyaráz. A tréner első Haladás-évében kiesett a zöld-fehérekkel
Fotó: VN-archív

A 12 csapatos NB I-et azonban még Keszei Ferenccel kezdték a vasiak, ám hiába indítottak egy Sopron elleni 2-1-es sikerrel, november végén Keszeinek megköszönték a munkáját, ideiglenesen Nagy Mihályt nevezték ki vezetőedzőnek. Aztán 2002 elején érkezett Szentes Lázár, és bár sok kifejezetten látványos meccset vívtak a zöld-fehérek, végül a hatcsapatos alsóházi rájátszás utolsó előtti helyén zártak, és kiestek az első osztályból. Abban az évben bukták el hétméteresekkel a Siófok elleni téli teremlabdarúgó-­torna döntőjét is. Emlékezetes módon: Filipovic három másodperccel a lefújás előtt – időhúzó szándékkal – palánkra bombázott lövése Takácsot meglepve vágódott a hálóba, ezután jött az elveszített büntetőpárbaj. S ebben az évben játszott a Haladás az Újpesttel Győrben Magyar Kupa-döntőt – ahová 3000 Haladás-drukker utazott el.

A május 1-jei, remek hangulatú meccsen a lila-fehérek szereztek vezetést, amit Halmosi távoli lövéssel egalizált. A hosszabbítás utolsó pillanatában viszont Vagner szerencsés gólja az Újpest kupagyőzelmét (2-1) jelentette. A szezon végén Szentes távozott – legközelebb 2014. október 26-án a Győr ellen a 12. fordulóban ült le a kispadra. Az első 11 körben Artner Tamás irányította a vasiakat, de mivel nem jöttek az eredmények, menesztették. Ám Szentessel sem indult meg a kátyúba ragadt szekér, a Videoton elleni 7-0-s, majd a 23. fordulóban az FTC elleni hazai 3-0-s vereség után – amikor a szurkolók egy része távozását követelte – távozott.

Szentes ezután két évig a szaúd-arábiai Al-Ittihadnál, Bölöni László mellett másod­edzősködött, majd az NB II-ben szereplő Győri ETO-nál volt vezetőedző. 2019 decembere óta pedig a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójaként dolgozik. Szentes érdekes személyiség, sokakkal volt konfliktusa, viszont szakmailag rengetegen dicsérik, elismerik munkáját. Még győri játékosként a „Szentes Lázár, te vagy a császár” rigmust skandálták – Szombathelyen edzőként nem volt eredményes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában