edző

2020.05.20. 18:09

Guinness-rekorder lett az Üvöltő Medve

Nyikolaj Karpol, az egyetemes röplabda legeredményesebb trénere 82 évesen is folytatja edzői pályafutását.

Vas Népe

Nyikolaj Karpol fáradhatatlan

Fotó: ezoteriker.ru

Az orosz szakember továbbra is az Uralocska női együttesét irányítja, vagyis változatlanul annál a jekatyerinburgi klubnál dolgozik, ahol 1969-ben elkezdett edzősködni. Karpol a 2020–21-es idényre írt alá, azaz 52. bajnoki szezonjának vág neki, amivel Guinness-rekorder lett. „Ha az egészségem engedi, folytatom a munkát” – idézte az orosz hírügynökség Karpolt, aki május elsején ünnepelte 82. születésnapját. „Most várjuk, mikortól edzhetünk ismét, a csapat július elsejéig kapott pihenőt.”

Nyikolaj Karpol fáradhatatlan
Fotó: ezoteriker.ru

Az Üvöltő Medve becenevű Karpol az Uralocskával 14-szer lett orosz bajnok, korábban pedig 11 alkalommal nyert szovjet női röplabdabajnoki címet. A Szovjetunió, illetve jogutód női válogatottjával kétszer – 1980-ban és 1988-ban – győzött olimpián, és további három ízben végzett ezüstérmesként a nyári ötkarikás játékokon. Van világbajnoki elsősége is 1990-ből, Eb-ken pedig – 1977 és 2001 között – nyolc aranyat gyűjtött csapataival. A röplabdahírességek csarnokába 2009-ben iktatták be. (Egy évvel később tagja lett a Volleyball Hall of Fame-nek Magyarország legeredményesebb röplabdaedzője, dr. Kotsis Attiláné is.)

Azok a Vas megyei röplabdabarátok, akik szemtanúi lehetettek a nemzetközi röplabda Savaria-kupák aranykorának, megtapasztalhatták, milyen az, amikor üvölt a Medve. Nemegyszer zengett a művelődési és sportház, amikor Karpol, a Szovjetunió válogatottjának szövetségi kapitánya időt kért, de láttunk olyat is, hogy pofon csattant, amikor nem volt elégedett valamelyik játékosával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában