Kiss nagy kalandja

2020.05.07. 16:30

Németországi kalandjáról mesélt az Illés Akadémián nevelkedett kapus

Az Illés Akadémián nevelkedett kapus, Kiss Ágoston a német Arminia Bielefeld U19-es együttesének alapembere, és már a felnőttegyüttesben is bemutatkozott.

Pum András

Kiss Ágoston biztos pont német korosztályos együttesénél

Fotó: Armenia Bielefeld.de

A fővárosban született, az Illés Akadémián pallérozódott 19 éves Kiss Ágoston tavaly június 30-án került egy évre kölcsönbe Szombathelyről a Bundesliga másodosztályában szereplő Arminia Bielefeldhez. Kissre elsősorban a kék-fehérek U19-es csapatában számítanak. Hogy menynyire alapember a 190 centiméter magasra nőtt magyar fiú, jól mutatja, hogy a 2019–20-as bajnokságban eddig lejátszott húsz U19-es bajnokiból 18-on – ez 1620 játékpercet jelent – Kiss védte az Arminia Bielefeld U19-es alakulatának kapuját. A korábbi magyar U16-os, U17-es, U18- as, jelenlegi U19-es válogatott kapus három felkészülési mérkőzésen az első csapatban is védett.

– Németországban három részre van osztva az U19- es Bundesliga, mi a nyugati részben szerepelünk – mondta Kiss Ágoston. – Tizennégy csapatos a bajnokság, olyan együttesek tartoznak ide, mint például a Borussia Dortmund, a Schalke, a Bayer Leverkusen

vagy a Köln – jelenleg a kilencedik helyen állunk. Eddig 18 meccsen állhattam a kapuban, rengeteget tanultam, és nagyon sok élményt és tapasztalatot gyűjthettem. Emellett a felnőttkeret tagja vagyok, velük edzek és készülök minden héten, bármikor készen kell állnom arra, hogy ne adj’ isten egy sérülés miatt kiesik egy vagy két kapus, bevethető legyek.

Kiss Ágoston biztos pont német korosztályos együttesénél
Fotó: Armenia Bielefeld.de

- A hétvégi meccs előtt szoktam az U19-cel is készülni, videóelemzéseken, taktikai edzéseken mindig részt veszek. A felnőttcsapatnál három edzőmeccsen védtem. A gyors döntéshozatali képesség mellett sok kapustechnikai dologban is sikerült előrelépnem. A körülmények is kiválóak. A klubnak van egy edzőcentruma, ahol a profik, az U19-es és az U17-es csapatok edzenek. Hat edzőpályája található itt, ebből egy-egy hibrid és műfüves. Az utánpótláscsapatok konténerben kialakított öltözőkben, míg a felnőttek a klubházban öltöznek. Utóbbiban található konditerem, a fizioterapeuták szobája, a videóelemző szoba és a csapat mellett az edzői öltöző is. Ami a magyar és a német utánpótlás-bajnokság közötti különbséget illeti, itt kint gyorsabb tempójúak a mérkőzések. Rá vannak kényszerítve a játékosok emiatt a gyors döntéshozatalra. Illetve a „kisebb” csapatok is felvállalják a támadó focit sok esetben az erősebbnek tartott riválisokkal szemben.

A sok szituációban nagyobb a hibázási lehetőség, de ebből tudnak tanulni, és később felnőttszinten is akár jobb játékosokká lenni. Az,

hogy korábban már tanultam németül, sokat segített. Még mielőtt kijöttem, Király Gábor is mesélt a német fociról, és tanácsokkal látott el. A társak nagyon nyitottak voltak, sokat kérdezgettek, és meséltek Magyarországgal kapcsolatos emlékekről, vagy olyan magyar játékosról, akivel korábban együtt játszottak. Rengeteget fejlődött a német nyelvtudásom, hiszen egyből meg kellett szólalnom és beszélnem, amikor valamit nem értettem, visszakérdeztem. Sokat segítettek a csapatesték és az edzőtáborok is, ahol jobban össze tudtam barátkozni egy-két emberrel.

- Úgy érzem, hogy teljesen befogadtak. Az egyik edzőtábor alkalmával hivatalosak voltunk egy falunapra, ide elkísértek minket

bielefeldi szurkolók is. Beszélgettünk, néztük az előadásokat, amikor odaültek hozzánk, s az egyik, aki megtudta, hogy magyar vagyok, nagyon megörült, elkezdte sorolni az Aranycsapat összeállítását, és lelkesen mesélt róluk.

A többi országhoz hasonlóan Németországban is szünetelnek a bajnokságok. Kérdés, lesz-e folytatás.

– A legfontosabb az egészség – szögezte le a magyar kapus. – Remélem, hogy az illetékesek felelős, jó döntést tudnak majd hozni a folytatásról. A jövőmet is befolyásolja a járványhelyzet, emiatt még nem tudnak a klubnál biztosat mondani – kivárnak ők is és

mi is, hogyan alakul a járványhelyzet, és hogyan alakulnak a dolgok a csapatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában