edzőtábor

2020.08.04. 17:46

Vasiakkal a fedélzeten edzésben a kosárválogatott – Az Európa-bajnokságot célozzák meg

Kecskeméten edzőtáborozik a héten az Európa-bajnoki selejtezők folytatására készülő férfikosárlabdaválogatott.

Tóth Gábor

Egy kis bemelegítő futás. Balra Perl Zoltán, mellette Hanga Ádám

Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A nemzeti csapat keddi sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc, a szövetség elnöke és Ivkovics Sztojan aláírta a szövetségi kapitány szerződéshosszabbítását, melynek értelmében a szakvezető a 2022-re halasztott Európa-bajnokság végéig marad a posztján.

– Soha nem volt kétséges, hogy Sztojan remek csapatot rakott össze, a magyar válogatott rég nem látott sikereket ért el az irányításával – jelentette ki Szalay Ferenc. – Mostanra elhárult minden akadály a hosszabbítás elől, és a csapatnak komoly lehetősége van arra, hogy ismét kijusson az Eb-re. Külön örülök, hogy Hanga Ádám is csatlakozott a kerethez.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány elmondta, örül az új szerződésnek és annak is, hogy sorozatban a nyolcadik éve készülnek Kecskeméten. – Nagyszerű dolog, hogy az U20-as válogatottal együtt edzünk, akik Hanga Ádám vagy Vojvoda Dávid személyében láthatják, hogy hová juthatnak el. Nagyon jó újra látni a csapatot az elmúlt nehéz hónapok után – fejtette ki a szakember. – Örülök, hogy megegyeztünk a szövetséggel a további együttműködésről.

Egy kis bemelegítő futás. Balra Perl Zoltán, mellette Hanga Ádám
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Vannak játékosok, akik hiányoznak, mert külföldi csapatoknál vannak. Nem szoktam gratulálni a menedzsereknek, de most megteszem, mert több magyar játékosnak segítettek külföldre igazolni. Ivkovics is kiemelte, hogy a legfontosabb cél most felkészülni az osztrákok ellen. A kapitány azt reméli, úgy fog teljesíteni az együttes, hogy Hanga Ádám ott lehessen velük az Eb-n – úgyhogy komoly feladat előtt áll csapatával.

A Mercedes Benz Kosárlabda Akadémia sportcsarnokában gyakorolt társaival Hanga Ádám, a Barcelona légiósa is, aki klubkötelezettségei miatt év közben nem tud a válogatott rendelkezésére állni, de két napot most a kerettel dolgozik.

– Örülök, hogy itt lehetek, mert év közben nagyon sűrű a versenynaptár. Persze Spanyolországból is követem az eseményeket, és tartom a kapcsolatot a többiekkel. Remélem, a következő Eb-n is tudok segíteni a válogatottnak – mondta a spanyol bajnoki ezüstérmes kosaras.

– A többiek nevében is beszélhetek: örülünk, hogy a szövetség és Sztojan megállapodtak egymással és folytathatjuk a munkát – mondta az Alba Fehérvár kitűnősége, Vojvoda Dávid. – Az osztrákok ellen nagyon fontos mérkőzés vár ránk. Ha ott sikerülne győzelmet aratnunk, akkor fél lábbal már kint is lennénk a következő Eb-n. Éppen ezért mindent meg fogunk tenni a sikerért.

A nemzeti csapat a 2021-ről 2022-re halasztott kontinenstorna selejtezőjében Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával van egy négyesben. A csoportot két forduló után hibátlan teljesítménnyel vezeti a magyar együttes: februárban a favorit Szlovéniát hazai pályán, majd Ukrajnát idegenben verte. Novemberben a magyarok az osztrákokhoz, majd a szlovénokhoz látogatnak, a kvalifi káció jövő februárban további két mérkőzéssel zárul.

A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSKERETE

A magyar kosárlabda-válogatott kerete: Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár), Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd (mindhárom Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Horti Bálint (klub nélkül), Pongó Marcell (klub nélkül), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Somogyi Ádám (DEAC), Fazekas Máté (Ratiopharm Ulm/Németország), Karahodzsics Kemál (KTE-Duna Aszfalt), Hanga Ádám (Barcelona/Spanyolország), Golomán György (Le Spirou de Charleroi/Belgium), Filipovity Márkó (VL Pesaro/Olaszország).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában