Múltidéző

2020.09.17. 17:30

Napra pontosan 45 éve lépett nemzetközi porondra a Haladás

1975. szeptember 17.: felejthetetlen nap a Szombathelyi Haladás labdarúgócsapatának történelmében. Éppen 45 éve játszott első ízben nemzetközi porondon a Hali, történetesen a KEK-ben (Kupagyőztesek Európa Kupája) a máltai Valletta ellen.

Kelemen Attila

Az 1975. szeptember 17-ei szombathelyi mérkőzés előtti pillanatok. Balról Farkas László , Halmosi Zoltán és a játékvezetői hármas

Fotó: VN-archív

A Szombathelyi Haladás eddig három alkalommal ért el olyan kimagasló eredményeket a hazai bajnokságban, illetve a Magyar Kupában, amelyek arra jogosították, hogy nemzetközi szinten is kupamérkőzéseket játszhasson. Első ízben a Kupagyőztesek Európa-kupájában szerepelt, még az 1975/76-os idényben. Minderre a Magyar Kupában elért ezüstérem jogosította fel. Igaz, hogy csak a kupagyőztes kaphatott volna felhatalmazást erre, ám az Újpesti Dózsa abban az évben a bajnokságot is megnyerte, így ők a nívósabb Bajnokok Európa Kupájában (BEK) szerepeltek.

A Hali az első fordulóban a máltai Vallettát kapta ellenfe­lül. Az első találkozót a Rohonci úti stadionban 18 ezer néző előtt rendezték meg. Az első félidőben még úgy-ahogy tartotta magát a vendégegyüttes: 1-0-s hazai fórral vonultak szünetre a csapatok. Majd a második játékrészben begyújtották a rakétát a szombathelyiek: további 6 góllal tették egyértelművé, hogy ki az úr a háznál. Fedor Sándor, Horváth Árpád 2-2, Király Ferenc, Farkas László és Halmosi Zoltán pedig 1-1 alkalommal talált a kapuba. A 7-0-ra megnyert találkozó után két hetet kellett várniuk a szurkolóknak a visszavágóra. A már jószerivel „tét nélküli” idegenbeli meccsen 1-1-et játszottak a csapatok 3000 néző előtt. A szombathelyiek találatát Kereki Zoltán jegyezte.

Az 1975. szeptember 17-ei szombathelyi mérkőzés előtti pillanatok. Balról Farkas László , Halmosi Zoltán és a játékvezetői hármas
Fotó: VN-archív

A második körben az osztrák Sturm Graz lett a Hali kihívója. Az első, ausztriai találkozón a sógorok kétgólos előnyt szereztek október 22-én. November 5-én játszották a visszavágót Szombathelyen, ahol szintén telt ház előtt (16 ezer szurkoló) remekelt Sárosi László csapata. A gól nélküli félidő után az 51. percben Horváth Árpád talált kapuba, így elérhető közelségbe került a folytatást jelentő hosszabbítás. Végül a 90. percben pecsételődött meg a Hali sorsa, amikor is Jurtin Gernot góljával kiegyenlített a Sturm.

Ezt követően 1988-ig kellett várniuk a szombathelyieknek, hogy ismét téttel bíró nemzetközi mérkőzést játszhasson a kedvenc csapatuk. Az Intertotó-kupában a svéd Norrköping, a svájci Young Boys és a csehszlovák DAC voltak a Haladás csoportellenfelei. A Hali egy győzelemmel és két döntetlennel a csoport végén végzett.

Újabb bő tíz év multán, 2009 nyarán tűnt fel a Haladás neve nemzetközi színtereken, amikor az Európa-ligában indulhattak. Erre az NB1-ben elért harmadik helyük jogosította fel őket. A selejtezőkör első felvonásában a kazah Jertisz Pavlodarral 2-2-es összesítéssel, de több idegenben lőtt góllal jutottak tovább. A második fordulóban a svéd Elfsborggal szemben azonban már nem ismétlődött meg a bravúr, így a selejtezőkörből nem sikerült bejutniuk a csoportkörbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában