Profi bokszoló is volt a pólóedző

2020.12.06. 15:30

Az AVUS vajdasági születésű trénere, Gortva Zoltán otthonra lelt Vas megyében

Az OB I/B-s vízilabda-bajnokságban szereplő AVUS vajdasági születésű vezetőedzője, Gortva Zoltán otthonra lelt megyénkben.

Pum András

Az AVUS edzője, Gortva Zoltán jól érzi magát Magyarországon. Párját, Adélt itt ismerte meg, márciusban pedig megszületett szemük fénye, kislányuk, Leila is

Fotó: Unger Tamás

Gortva Zoltán hét éve költözött Óbecséről Szombathelyre, azóta a szombathelyi vízilabdázóknál dolgozik. Párját is a vasi megyeszékhelyen találta meg, és március óta családapának mondhatja magát. – Az óbecsei általános iskolában úszást is tanítottak, és miután megnyertem egy versenyt, szóltak, hogy ezentúl, ha van kedvem, mehetek úszóedzésekre is – mondta Gortva Zoltán. – Ott ragadtam, két évig úsztam, 100 méter pillangón korosztályomban a legjobb lettem a Vajdaságban.

Ám monotonnak találtam az egészet, engem mindig a labda érdekelt. Átmentem a vízilabdázókhoz, játszottam a serdülő és ifjúsági együttesben, mindkét korosztályban bekerültem a legjobb húsz korosztályos pólós közé. A felnőttcsapatba reménytelen volt beverekedni magam, nyolc szerb-montenegrói válogatott mellett dr. Vincze Balázs, az AVUS későbbi szakmai igazgatója is a keret tagja volt. Nem véletlen, hogy 2000-ben Bajnokok Ligáját nyert a csapat.

Az AVUS edzője, Gortva Zoltán jól érzi magát Magyarországon. Párját, Adélt itt ismerte meg, márciusban pedig megszületett szemük fénye, kislányuk, Leila is Fotó: Unger Tamás

Én továbbálltam, két évig Újvidéken vízilabdáztam, majd visszatértem Óbecsére, az akkor létrehozott VK Mladost nevű csapatba, majd Sabacon játszottam, végül Óbecsén fejeztem be pályafutásomat korán, 28 évesen. Ezután elmentem bokszolni, és olyannyira megtetszett a sportág, hogy két profi mérkőzést is vívtam.

Egyet Szerbiában, egyet Németországban – egy vereség és egy győzelem a mérlegem. Aztán 2013-ban Gortva edzőként Szombathelyre, az AVUS-hoz kerül – Bár hívott az FTC is, korábbi csapattársam, az akkor már az AVUS-nál edzősködő Stojadinov Nikola révén Juhász Tibor, a klub akkori elnöke Szombathelyre invitált – folytatta Gortva. – Sok korosztályos együttesnél dolgoztam, és máig örök emlék, amikor már a felnőttcsapattal veretlenül megnyertük az OB II-es bajnokságot. Ami a szerbiai és magyarországi közötti mentalitásbeli különbséget illeti, Szerbiában a sport kitörési lehetőség, míg itt az embereknek van más lehetőségük is.

Amikor fiatalként Szerbiában játszottam, nem ellenfélként, hanem ellenségként tekintettem a másik csapatban pólózóra, aki a jövőmet akarta elvenni. Viszont Magyarországon kulturáltabbak az emberek, jobbak az edzés- és az életkörülmények is. Szeretek itt élni, és hálás vagyok, hogy az AVUS-nál dolgozhatok. Sokat köszönhetek az országnak, a páromat, Kiss Adélt is itt ismertem meg, március 23-án pedig megszületett kislányunk, Leila. Szóval kerek az életem. Szabadidőmben imádok motorozni, gitározni – főleg rockballadákat játszom –, és sokat sétáltatjuk a kutyánkat. Emellett rendszeresen kondizok, futok és úszok is – a mozgás, sportolás számomra remek stresszlevezetés.

Vissza a jövőbe: Gortváék a karácsonyi ünnepeket az ország másik felében töltik. – Párom szüleinél, Beretytyóújfaluban karácsonyozunk, ez lesz Leila első karácsonya – mondta a tréner. – Kislányom nagy utazó, jártunk már vele Szerbiában és Berettyóban is. Mondtam már, hogy kerek az életem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában