meglepetést remél

2021.06.11. 11:30

A B középből szurkol az Eb-n – Guzmics Richárddal beszélgettünk

Guzmics Richárd a magyar válogatott kulcs­embereként vett részt a 2016-os franciaor­szági Európa-­bajnokságon – most szurkolóként, a B közép tagjaként szorít majd a nemzeti csapatért.

Tóth Gábor

Guzmics Richárd Ronaldót szereli a 2016-os magyar–portugál (3-3) Eb-csoportmeccsen

Fotó: VN-archív

Guzmics Richárd saját nevelésű játékosként a Haladásban lett profi labdarúgó. A zöld-fehérekkel az NB II-ben bajnokságot nyert (2007/2008), az NB I-ben pedig bronzérmet szerzett (2008/2009). A Haladás mezében 247 mérkőzést játszott, nyolc gólt rúgott. Már válogatottként igazolt 2014 nyarán Lengyelországba, a Wisla Kraków gárdájába. Két és fél évig futballozott a lengyel élvonalban, a bajnokság egyik legjobb belső védőjévé nőtte ki magát.

A magyar válogatott kulcsembereként vett részt a 2016-os Európa-bajnokságon: a három csoportmeccset és a nyolcaddöntőt is végigjátszotta Franciaországban. A 2017-es és a 2018-as szezonban Kínában, a Jenpien Funde együttesében futballozott. Majd a szlovák első ligás Slovan Bratislava gárdájával nyert bajnoki címet. Legutóbb Mezőkövesden futballozott – de egy sérülés miatt rövidre sikerült a kapcsolat. A 34 éves, 28-szoros válogatott futballistának jelenleg nincs csapata – igaz, kérőkben nincs hiány.

Guzmics Richárd Ronaldót szereli a 2016-os magyar–portugál (3-3) Eb-csoportmeccsen
Fotó: VN-archív

– Már önmagában az is óriási élmény, ha valaki akár csak egyszer is magára öltheti a címeres mezt, ha képviselheti a hazáját – fogalmazott Guzmics Richárd. – Azt pedig nehéz szavakkal leírni, hogy mit éreztem akkor, amikor a 2016-os Európa-bajnokság meccsein léphettem pályára – rendre 40 ezer magyar szurkoló előtt, miközben itthon az egész ország szorított értünk. Gyerekként sokszor eljátszottam azzal a gondolattal, hogy egyszer egy nagy meccsen lehetek majd az egyik főszereplő – és valóra vált az álmom! Üzenem azoknak a fiataloknak, akiknek mindenük a foci, hogy merjenek álmodni – mert mint az esetem is bizonyítja, az álmok valóra válhatnak!

– Természetesen figyelemmel követem a magyar válogatottal kapcsolatos történéseket – folytatta Guzmics Richárd. – Nehéz összehasonlítani a 2016-os és a mai gárdát. A 2016-os csapatban nagyon sok erős karakter volt, kellett mellénk egy karakán edző is, aki sikeres, masszív gárdát kovácsolt össze. A mostani csapatban többnyire a fiataloké a főszerep – akik már a mi korosztályunknál sokkal jobb körülmények között nevelkedhettek, profibb körülmények között sajátították el a futball alapjait.

Sok van ebben a csapatban, hosszú ideig játszhat még együtt a keret magja. És remélhetőleg nemcsak a mostani Eb-n szereznek örömet a fiúk az országnak, hanem a következő nagy tornákon is ott lesznek. A csoportunk valóban nagyon erős, de bízom abban, hogy hazai pályán, egy egész ország támogatását élvezve képesek leszünk meglepetést okozni, pontot, pontokat csíp­ni a nagyoktól. Egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne most is?

– Szakmailag nagyon taktikus, fegyelmezett csapatokra számítok a mostani Eb-n, és ez hatványozottan igaz lesz a magyar válogatottra – vélekedett Guzmics Richárd. – Ugyanis a nagy sztárokat, a meccseket eldönteni képes egyéniségeket felvonultató csapatok ellen csak az egymást folyamatosan segítő, taktikailag fegyelmezett, csúszó-mászó játék vezethet eredményre. Futballszerető sportemberként viszont azt szeretném, hogy a nagy sztárok is villantsanak, legyenek szép cselek és gólok. A mi csoportunkban lévő francia, német, portugál hármasból bármelyik válogatott megnyerheti az Eb-t, de a belgákat is esélyesnek tartom a végső sikerre. A meglepetéscsapat pedig remélhetőleg Magyarország lesz – akárcsak 2016-ban. Bár én azért elfogult vagyok… Természetesen ott leszek a budapesti meccseken, és rendre a kapu mögötti B középben fogok szurkolni. Biztos vagyok benne, hogy most is sok ismerős szombathelyi arcot fogok látni – mint anno Franciaországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában