Az ultrafutás szerelmesei

2021.07.20. 07:00

Gondolatok az Ultra Tisza-tó idei versenyének Vas megyei résztvevőitől

Hat Vas megyei futó élt a versenylehetőséggel és egyéniben teljesítette az Ultra Tisza-tó elnevezésű tókerülő verseny 130, illetve 65 kilométeres távját – van, aki már negyedszer, de olyan is, aki először.

Horváth Erika

A világjárvány okozta sok virtuális futás után sokan éltek a tiszafüredi versenylehetőséggel, indultak két-, három-, négy- és tízfős csapatok is, egyéniben a 130 kilométeres távot 101-en, a 65 km-t 217-en teljesítették. Köztük hat Vas megyei futó volt. A legeredményesebben a gyöngyösfalui Poór Péter szerepelt, a neves „ultrás”, Lubics Szilvia teamjéhez tartozó futó negyedik lett a 130 km-es abszolút versenyben.

– Első alkalommal vettem részt az Ultra Tisza-tó 130 km-es versenyén. Számomra csak a meleg jelentette a nehézséget – mondta Poór Péter. – Az utóbbi fél évben sokat változott a felkészülésem, ezért szinte végig jó erőben tudtam futni. Elégedett vagyok a negyedik hellyel. Idén még a szekszárdi Korinthosz 161 km-es távján és az Ultrabalatonon indulok.

Bazsó Tibor másodszor vett részt a Tisza-tavi futáson, a kétkörös versenyen felesége kísérte kerékpáron. Ő is elégedett az eredményével, hiszen a tavalyi 11. helyezése után most 12. tudott lenni, pedig a téli alapozását betegség, sérülés és persze a Covid is hátráltatta. A tiszafüredi verseny óta triatlonban Vasi Vasember lett, idén még a nagyatádi Ironmant és az Ultrabalatont vette tervbe.

D. Horváth Krisztián már negyedszer állt rajthoz az UTT-n, először családi váltóval, majd egyéniben.

– Egy ultra távra megtervezni és összerakni a frissítést már fél siker, szükséges egy jó biciklis kísérő, és akkor már csak futni kell. Az ultrafutás megtanít kilépni a komfort- zónádból, akkor tárul ki a világ. Érdemes kipróbálni, de vigyázz, mert beszippant az ultra – mondja. – Szeretném augusztusban a Korinthoszt 19 óra körül teljesíteni, októberben pedig a 221 km-es Ultrabalatont. És nagy vágyam még a sivatagi 170 km-es táv teljesítése is Peruban.

Horváth Péter 14 éve kezdte a futást, tíz éve indul ultratá­vokon. Már több mint 44 ezer km van a lábában, több mint harmincszor futott 80 km-nél hosszabb távot. Az Ultra Tisza-tó versenyt háromszor kísérővel teljesítette, most kísérő nélkül.

– Egyedül, külső segítség nélkül futottam le a 130 km-t, úgy éreztem magam, mint aki először költözött el otthonról. Mint a csigának, a hátamon volt a házam, benne minden holmimmal. Most már az Ultrabalaton foglalkoztat, de a bakancslistámon van még néhány nagyobb kihívás. Szeretnék „saját tervezésűeket” is megvalósítani.

A 65 km-es táv egyik vasi egyéni indulója Buknicz Attila volt. Nyolc hónapnyi felkészülés után sikerült teljesíteni élete első ultra versenyét. Az első 42 km-en, a maratoni távon egyéni csúcsot jegyzett. Reméli, hogy jövőre már hat órán belülre kerül a 65 km-en. És ő is készül az Ultrabalatonra.

A gyaloglóként ismert – számos szenior világversenyes éremmel rendelkező – Bodorkós-Horváth Kata negyedszer állt rajthoz Tiszafüreden. Kétszer váltóban, tavaly már egyéniben futott. Természetesen továbbra is gyalogol – Domján Miklós irányításával. Legidősebb női versenyzőként teljesítette a 65 kilométert – a férje kerékpáros kíséretében –, a 82 fős mezőnyben 18. lett – háromnegyed órát (!) javított a tavalyi eredményén. A szeptemberi országos atlétikai csapatbajnoki döntőn majd gyalogol a Dobó SE színeiben, futni pedig az Ultrabalatonon fog, váltóban.

A vasi versenyzők eredményei. 130 km. Abszolút: 4. Poór Péter (Gyöngyösfalu- Lubics Szilvi Team, kategória 4.) 12:15:42 óra, 12. Bazsó Tibor (Szombathely, Vasi Triatlon SE, kategória 12.) 13:29:15, 56. D. Horváth Krisztián (Celldömölk, Csécsi Team, kategória 31.) 15:22:47, 56. Horváth Péter (Szombathelyi Futóklub, kategória 50.) 16:19:22. 65 km: 39. Buknicz Attila (Szombathelyi Futóklub, kategória 29.) 6:09:33, 59. Bodorkós-Horváth Katalin (Dobó SE, kategória 18.) 6:22:32.

Kiemelt képünkön: Öten a vasi résztvevők közül. Balról: Poór Péter, Horváth Péter, Bodorkós-Horváth Kata, D. Horváth Krisztián, Bazsó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában