Atlétika

2021.07.19. 07:19

Viszkeleti Villő Eb-nyolcadik

Tizenhat évesen – élete első világversenyén – nyolcadik helyet szerzett az U20-as atléták Európa-bajnokságán Viszkeleti Villő, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője.

Horváth Erika

Az öttagú magyar kalapácsvető-szekció utolsó színre lépője Viszkeleti Villő volt a juniorok észtországi Európa-bajnokságán. A lányok 34 fős mezőnyének egyik legfiatalabb tagja a pénteki selejtezőből 59,45 méterrel tizedikként jutott a szombati fináléba, ahol nagyrészt három évvel idősebbekkel kellett felvennie a versenyt – a legjobb 12 között is tizediknek jegyezték az egyéni csúcsok összevetésében.

Németh László és Németh Zsolt – még az egy korosztállyal fiatalabbak, az ifjúságiak között is csak első éves – tanítványa nem illetődött meg, 57,77 méterrel köszönt be, amellyel az első sorozat után a nyolcadik helyen állt. A második kísérlete érvénytelen lett, közben ketten túldobták, így a tizedik helyre csúszott vissza. Nagy tétje volt a harmadik sorozatnak, hiszen ezután már csak nyolcan maradhattak versenyben. Villőnek sikerült javítania – 59,45 métert ért el, centire ugyanannyit, mint a selejtezőben, ezzel a ciprusi és a német közvetlen riválisát megelőzve visszatornászta magát a nyolcadik helyre. Így ő is kapott még három dobáslehetőséget.

A folytatásban már nem tudott javítani, negyedikre 56,21, ötödikre 59,40, hatodikra 58,33 méterre szállt a kalapácsa. Viszont az előkelő nyolcadik hely maradt. Viszkeleti Villő jól helytállt, a döntő 12 résztvevője közül ő került a legközelebb az egyéni csúcsához (61,04). És ő lett Tallinnban a legjobb helyezést elérő magyar kalapácsvető. A lányoknál a veszprémi Csatári Jázmin 17. (56,99), a fiúknál a pápai Füredi Dániel tizedik (67,59), a veszprémi Csekő Miklós (58,16) 12., a Dobó SE-s Katavics Balázs 18. helyen zárt. Utóbbinak a selejtezőben elért 67,62 nem volt elég a döntőhöz.

Lány kalapácsvetés (4 kg): 1. Silja Kosonen (finn) 71,06 – új Európa-bajnoki csúcs, 2. Rose Loga (francia) 67,70, 3. Maryola Bukel (belarusz) 63,25, … 8. Viszkeleti Villő 59,45.

Kiemelt képünkön: Viszkeleti Villő első világversenyén döntőbe jutott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában