Két futamgyőzelem

2021.08.31. 07:00

Kiss Norbert nagyszerűen versenyzett Csehországban

Csehországban folytatódott a FIA kamionos Európa-bajnokság – Kiss Norbert remek formában volt, két futamgyőzelmet aratott, és begyűjtött egy harmadik helyet.

Tóth Gábor

Fotó: VN/kissnorbi.com

A Révész Racing szombathelyi pilótája, Kiss Norbert remekül kezdte a csehországi hétvégét: a szombati időmérőn a leggyorsabb volt, így az élről

startolhatott az első futamban. Esett az eső, nedves aszfalt várta a pilótákat az első versenyen. Kiss Norbert jól kapta el a rajtot, magabiztosan vezetett, és már a második körben majdnem három másodperc volt az előnye. A második helyre később a német Sascha Lenz jött fel, próbált a magyar pilóta nyomába eredni. Egyre csökkent a távolság, féltávnál két másodperc volt a differencia. A pálya felszáradt, a 8. körre pedig megérkezett Lenz Norbi nyakára, aki viszont nem hagyott riválisának előzési lehetőséget – így rajt-cél győzelmet aratott. A harmadik helyen a cseh Adam Lacko ért célba.

– Az elején még nagyon nedves volt a pálya, de aztán folyamatosan száradt, és ezeken az íveken Lenz kicsit gyorsabb volt, de nagyon örülök, hogy sikerült megnyernem a versenyt. Köszönöm a csapatnak a remek munkát – mondta a leintés után Kiss Norbert.

A második, fordított rajtrácsos versenyen a 8. helyről rajtolhatott a magyar pilóta. Ezúttal már napsütés fogadta a mezőnyt, de sok helyen még vizes volt az aszfalt. Norbi ismét remekül startolt, rögtön három kamiont előzött meg. Nem sokkal később fantasztikus autózás után feljött a második helyre. Sőt, az utolsó körben megelőzte az élen haladó német André Kursimot is. A verseny után viszont 10 másodperces büntetést kapott, a felügyelők ugyanis szabálytalannak látták Kursim előzésénél – így végül harmadik lett a második futamban.

Vasárnap újabb két versenyt rendeztek Mostban. Az időmérőn ezúttal a német Jochen Hahn volt a leggyorsabb, 0.017 másodperccel előzte meg a Révész Racing magyar pilótáját. A második sorból Lenz és Lacko indulhatott a nap első futamán. A rajt remekül sikerült Norbinak, és a második kanyarban a belső íven megelőzte Hahn, így rögtön az élre állt. Mögötte Lacko jött fel a második helyre, Lenz visszacsúszott az ötödik pozícióba. A szombathelyi versenyző két kör alatt öt másodperc előnyt épített ki – miközben a középmezőnyben a német René Reinert defektje jelentett izgalmat. Féltávnál már megduplázta a különbséget Norbi Lackóval szemben, Lenz pedig megkezdte a felzárkózást, és végül a harmadik helyen ért célba. Kiss Norbert ezt a futamot is megnyerte – több mint húsz másodperces előnnyel!

– Jól kezdődött számomra a verseny, a rajt után volt esélyem arra, hogy megelőzzem Jochen Hahnt, bent tartottam a belső íven a kamiont, egymás mellett mentünk, nehéz szituáció volt, de sikerült az élre állnom. Nagyon boldog vagyok, és köszönöm a csapatnak azt a kemény munkát, amit az időmérő után végeztek, mert volt némi technikai problémánk, és pár perccel a rajtja előtt készültek csak el a turbóval. Remekül dolgoztak a fiúk, és örülök a győzelemnek – mondta Kiss Norbert a futam után.

A negyedik, fordított rajtrácsos versenynek a magyar pilóta a 8. helyről vághatott neki, az élről Albacete startolhatott. Norbi azonnal megkezdte az előzéseket, az 5. helyig verekedte magát. Hahnt, majd Janiecet is megelőzte, a célegyenes után Calvet következett, majd Lackóra is megérkezett a Révész Racing versenyzője. Az első öt együtt vonatozott, végül Lenz nyerte a futamot, Kiss Norbert 5. lett – és értékes pontokat szerzett.

Az összetett pontverseny élmezőnye: 1. Kiss Norbert (magyar) 84 pont, 2. Sascha Lenz (német) 81, 3. Adam Lacko (cseh) 69, 4. Antonio Albacete (spanyol) 69, 5. Jochen Hahn (német) 38.

– Jó érzés a ranglista élén állni, ez volt a célunk, és hát nem titkoltan Eb-győzelemre törünk. Mint az eddigi eredmények is mutatják, jó úton járunk. Sascha Lenz a fő riválisunk, jó, megbízható az autója, és kiválóan vezet. De egyelőre mi vagyunk lépéselőnyben, elégedett vagyok – összegzett Kiss Nobert.

Az Európa-bajnokság szeptember 11-12-én Belgiumban (Zolder) folytatódik.

Kiemelt képünkön: Kiss Norbert a dobogó tetején

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában