kosárlabda

2021.08.06. 07:00

Nagy lehetőséget kapott Kocsis Tamás, az Egis Körmend új másodedzője

Kocsis Tamás lesz az Egis Körmend kosárcsapatának másodedzője a ciprusi szakember, Antonis Constantinides oldalán. De az elmúlt szezonban aranyérmes U20-as csapatot sem hagyja ott, továbbra is ő irányítja a legidősebb utánpótlás-együttest.

Tóth Judit

Fotó: VN/Jámbori Tamás

Régóta várt sikert ért el az Egis Körmend U20-as kosárcsapata az elmúlt idényben, tizennyolc év után ugyanis korosztályos bajnokságot nyert Budapesten, a Ludovika Arénában. A csapatot a döntőre Kocsis Tamás készítette fel, aki a szezon második felében vette át az együttest. Persze az érdem nemcsak az övé – ezt ki is emeli a körmendi edző –, hanem mindenkié, aki a fiúkkal foglalkozott korábban, bármelyik korosztályos csapatban. A finálé után játékosai egytől-egyig méltatták edzőjüket, emellett szakmai körök is felfigyeltek a körmendiek játékára, különösen a hatékony védekezésre, amely nagyban hozzájárult a bajnoki aranyéremhez. Tamás játékosként kezdte, nem is akármilyen évjárattal.

Az 1984–85-ben születettekkel, akik többségében körmendi és környékbeli srácok voltak, és éltek-haltak a kosárlabdáért. Közülük került ki Ferencz Csaba, a Körmend csapatkapitánya, több mint százszoros magyar válogatott, aki a legmagasabb szintre jutott ebből a közegből. De említhetnénk Kutasi Gergelyt is, aki szintén több évet húzott le az élvonalban. Tamás – vagy ahogyan a legtöbben hívják, Tatu – közel egy évtizedet csinált végig játékosként nevelőegyesületével. Utána két évet Salgótarjánban töltött a B csoportban, ahol bajnokságot nyert és bezsebelt egy Hepp Kupa-győzelmet is. 2008-ban kezdte az edzői pályáját, végigjárta a ranglétrát, szinte minden korosztállyal volt dolga az elmúlt évek során. Idén júniusban diplomázott kosárlabda-szakedzőként. Most nagy előrelépést jelent számára, hogy bemutatkozhat a felnőttcsapatnál.

– Jó lehetőség és nagy kihívás számomra a másodedzői pozíció – mondta Kocsis Tamás. – Hiszen eddig nem dolgoztam felnőttekkel, kivéve azt az egy hetet, amikor az elmúlt szezonban – Ziga Mravljak távozása után –, a Sopron elleni találkozóra kellett felkészítenem a csapatot. Most más lesz a felállás, mindenben segítenem kell a vezetőedzőnek, emellett maradok az U20-as és U18-as gárda trénere is. Ennél a két utánpótlás-csapatnál nagy az átfedés, így ezt be tudtam vállalni, viszont az U16-os együttest le kellett adnom. A felnőttcsapatnál lesz munkám bőven, főként a fiatalokkal, akiket be szeretnénk építeni a nagycsapatba. Az ifistákkal már a hét elején elkezdtük a felkészülést, a felnőttekkel augusztus 16-án indítjuk az alapozást.

Fontos, hogy idén is jól szerepeljünk az U20-as csapattal, de az még fontosabb, hogy a fiatalok felnőttcsapatban való szereplését meg tudjuk valósítani. Nem csak az a lényeg, hogy az ifjú tehetségek a nagyokkal edzenek, hanem az is, hogy legyen tényleges lehetőségük pályán lenni. Azt mondom, próbálkozni kell, hogy elváljon, kiből lesz, lehet élvonalbeli játékos. Tamás nem bánja, hogy edző lett, sok örömet hozott neki ez a munka. Játékosként kihozta magából a maximumot, bár ő kritikusabban fogalmaz: aki nem tudja, tanítja, aki tudja, csinálja. Edzőkollégái mindenesetre elismerően nyilatkoznak róla, úgy vélik, még sokat hallunk Tatu mesterről a jövőben.

Kiemelt képen: Kocsis Tamás az ifjú körmendi kosarasok gyűrűjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában