Legendák

2021.12.03. 07:00

Impozáns kiállítás nyílt az Aranycsapatról Kőszegen

Ünnepélyesen megnyitották a Jurisics-vár lovagtermében az Arany Pillanatok – Az Aranycsapat és Lóránt Gyula című nívós kiállítást.

Pum András

Fotó: Ohr Tibor

Lóránt Gyula, az egykori Aranycsapat kőszegi születésű középhátvédje a város egyik leghíresebb embere. Kőszegen korábban sporttelepet, utcát is elneveztek róla, sőt, a kőszegi futballcsapat is Kőszegi Lóránt FC néven szerepel. Ezúttal kiállítás formájában emlékeztek meg a labdarúgóként, majd később edzőként is sikeres szakemberről, aki 1981-ben a görög PAOK edzőjeként meccs közben kapott szívrohamot és hunyt el 58 évesen.

A Jurisics-vár lovagtermében csütörtök este nyílt kiállításon rengeteg régi fotó, relikvia, korabeli újságcikk és még számtalan tárgy formájában elevenedik meg legendás pályafutása.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója köszöntőjében jelezte, a pandémia miatt egy év csúszással ugyan, de a művelődési központ, a Puskás Intézet együttműködésében és Kőszeg városának segítségével létrejött a Lóránt Gyula és az Aranycsapat emlékét ápoló kiállítás. Köszöntötte a legendás Aranycsapat tagjainak jelenlévő rokonait, leszármazottait: ifj. Buzánszky Jenőt, Grosics Edinát, Lóránt Imrét.

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, a városnak két nagy hőse volt, Jurisics Miklós mellett Lóránt Gyula – előbbi a törökök ellen, utóbbi pedig a futballpályán harcolt sikerrel. Mindkettőjük nevét ismerik az egész világon. Básthy hangsúlyozta: a futball óriási összekötő kapocs az emberek között, hatalmas érzelmeket kelt és óriási élményeket ad.

Mint megtudtuk: 1990 óta valamennyi kőszegi polgármester és sportvezető megtalálta méltó módját annak, hogy kötődését kifejezze a korábbi kiváló futballista irányában – reményét fejezte ki, hogy így lesz ez a jövőben is. Balogh Balázs, a 2011-ben alapított Puskás Intézet igazgatója elmondta, intézetük azzal a céllal jött létre, hogy az Aranycsapat világban található relikviáit begyűjtse, felvásárolja és hazahozza. Mára nagyon szép gyűjtemény jött össze, melynek nagy része most Kőszegen látható.

Végül prof. dr. Gadányi Károly, az MLSZ Vas megyei igazgatóságának társadalmi elnöke személyes élményeit elevenítette fel az Aranycsapattal kapcsolatban. A kiállítás január 9-éig látogatható.

Kiemelt képünkön: Fotókon, egyedi relikviákon mutatják be a legendás Aranycsapat tagjainak pályafutását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában