Kvótát szerzett a világjátékokra

2021.12.29. 18:00

Molnár József, a Haladás VSE sportolója lett az év legjobb terepíjásza

A Magyar Íjász Szövetség szavazatai alapján 2021-ben a Haladás VSE versenyzőjét, Molnár Józsefet választották az év terepíjászának.

Sütő Dániel

Molnár József mindent megnyert idén, amit csak lehetett

Fotó: HVSE

Ahogy 1964 óta minden esztendőben, úgy idén is megszavazták a hazai sportszövetségek, kik az év legjobb sportolói. A legeredményesebb hazai klubok közül a Haladás négy elsőséget mondhat magáénak. Közülük az egyik Molnár József elismerése, aki a Magyar Íjász Szövetség döntése értelmében a 2021-es esztendő terepíjásza. 

– Örülök az elismerésnek, nem ez az első alkalom, hogy méltatják a munkámat – nyilatkozta Molnár József, a Haladás VSE íjászszakosztályának versenyzője. – Voltam már év íjásza is, idén Balogh Mátyás érdemelte ki ezt a címet, hiszen kijutott az olimpiára. Hosszú ideje a nemzetközi élmezőny tagja vagyok, így annyira nem lepett meg az újabb elismerés, de nagyon jólesik – fogalmazott. 

A HVSE sportolója elmondta, idén a Covid-járvány nem éreztette annyira a hatását, mint tavaly. 2020-ban ugyanis szinte minden megmérettetés elmaradt, alig versenyzett. 2021-ben viszont minden bajnokságon szerepelhetett, és külön öröm volt számára, hogy Horvátországba is eljutott. Molnár József idei teljesítménye egészen elképesztő, gyakorlatilag bárhova is ment, bármilyen versenyen vett részt, nyert, így nem meglepő módon felhőtlen örömmel értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt. 

– Nagyon sikeres évet tudhatok magam mögött – összegzett a Haladás íjásza. – Kétféle versenyágban is szerepelek, egyik a 3D-s, ahol állatfigurákra célzunk, a másik pedig a terep, a lőlapos verzió. Nos, 3D kategóriában az egész versenysorozatot sikerült idén megnyernem veszteség nélkül, maximális pontszámmal. Ezzel együtt az országos bajnokságon is megszereztem az első helyet nagyon magas pontokkal. Idén Magyarország adott otthont a 3D-s ­Európa- és világbajnokságnak is. Utóbbi tavaly lett volna esedékes, a Covid-járvány miatt azonban halasztani kellett, így azt is idén rendezték meg. Ezt is sikerült megnyernem, ráadásként pedig kentauros csapatunk még egy ezüstöt is szerzett a rangos viadalon. Egy hónappal később Horvátországban rendezték meg a terep Eb-t, ami egyben a jövő évi világjátékok kvótaszerző versenye is volt. Örömmel jelenthetem, hogy ez is sikerült – számolt be Molnár József. 

A jövő évi világjátékokat egyfajta miniolimpiaként kell elképzelni, és mindig a nagy nyári ötkarikás játékokat követő évben rendezik meg. A 2022-es világjátékokon az íjászat válfajai közül csak a terepíjászat szerepel a sportágak között. Összesen 12 kvótás helyre lehet pályázni annak fényében, hogy egy kvóta az éppen regnáló világbajnokot illeti, egy pedig a rendező országot, így a gyakorlatban rendszerint tíz hely kiadó a világjátékokon. Molnár József Horvátországban elért hatodik helyezése biztos részvételt jelent Magyarországnak a jövő évi Amerika Egyesült Államokban rendezendő eseményre, mivel az első tízbe kellett bejutnia az Eb-n.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában