Versenyek

2022.01.05. 12:00

Komoly teniszsikerek a Tihanyi testvérektől

Fiatal koruk ellenére roppant sikeres teniszpályafutást tudhat maga mögött a kőszegi Tihanyi testvérpár, Luca és Levente.

Tóth Gábor

Tihanyi Tibor és Tihanyi Luca Fotó: VN/Czika László

Luca hétévesen kezdett el teniszezni, amikor látta, hogy két évvel idősebb bátyja már játszik – idézte fel a kezdeteket Tihanyi Tibor, Luca és Levente nagyapja, egyben edzője. – Már az első alkalmakkor lehetett látni, hogy ügyes, jó labdaérzéke van, jó adottságokkal rendelkezik – fontosak az örökletes tényezők. Képzett és felkészült edzőktől kapta meg az alapokat, a technikai maximumot. Nagy lehetőség volt számára az osztrák versenyzés, mind nyelvtanulás szempontjából, mind az edzések, ellenfelek, a körülmények minősége miatt. Komoly anyagi, személyi, időbeli befektetést igényel, hogy egy sportoló kiemelkedjen a többiek közül 

 

– Luca minden tekintetben számíthatott a családjára. Kezdésként sok egyéni play and stay versenyen szerzett tapasztalatot. A Kőszegi SE, később a Sport Hotel Kurz szakosztályának tagjaként 2015-ben már párjával megnyerték a burgenlandi U10-es bajnokságot, majd a folytatásban – egy év kivételével – az U18-as bajnokságig még ötször bizonyultak a tartomány legjobbjának. Kétszer a korosztályos osztrák bajnokság negyedik helyéig jutottak – a kilenc tartomány legjobbjai vetélkedtek a tornán. A Savaria TC csapatához, Szabó Péter edzőhöz 2017-ben igazolt át. Itt az NB II-ben szereplő női csapat tagjaként 2021-ben veretlen játékkal járult hozzá a csapat bajnoki címéhez, az NB I-be kerüléshez. Ma már a magyar felnőtt női ranglista 88. helyén áll, ami 16 évesen igazán dicséretes eredmény – közben a Jurisich Miklós Gimnázium első osztályos kiváló tanulója. Luca idén is a Savaria TC első osztályú csapatában szerepel, az osztrák bajnokságban pedig egy landesligás együttesben bizonyíthatja rátermettségét, szorgalmát és természetesen a fejlődését. 

 

– Levente is hétévesen kezdett el teniszezni, már 2012- ben a Kőszegi SE igazolt versenyzője volt – tért át az idősebb unokára Tihanyi Tibor edző-nagypapa. – Ösztönösen jó játékos, kiváló fizikai adottságokkal, nagyobb energiabefektetéssel már az eddigieknél is eredményesebb lehetne. Nagy előnye, hogy gondolkodó személyiség, aki ennélfogva képes a taktikus játékra. Az osztrák korcsoportos bajnokságokban, a burgenlandi ligában 2015 óta négy alkalommal lettek bronzérmesek osztrák, majd magyar partnerével. A 2020-as bajnokságban csak egy labdával maradtak le a döntőről – ami az én számomra csalódás volt. Korcsoportos versenyek sokaságát nyerte Ausztriában. Húgához hasonlóan 2017 óta a Savaria TC férficsapatának oszlopos tagja. Az idei NB III-as bajnokságban nagyon jól szerepelt, jelenleg a 258. helyen áll a magyar felnőtt ranglistán. Levente is a JMG tanulója, nem okoz csalódást a tanulásban sem. Továbbra is biztos tagja lesz a Savaria férficsapatának – amely az idén remélhetőleg osztályt fog váltani. Az osztrák bajnokságban pedig a Sport Hotel Kurz együttesével a Kreisligában szerepelhet. 

 

Kis megszakításokkal végig a nagypapa, a minden szakképesítéssel rendelkező teniszedző Tihanyi Tibor felügyelte unokái fejődését. Hozta-vitte őket az edzésekre, a versenyekre, tanácsokkal látta el, rengeteget edzette unokáit. Mint mondja, a kőszegi edzéslehetőségek télen kifejezetten korlátozottak, és az ausztriai járványhelyzet is okoz nehézségeket – ezért most nehéz időszakot él a Tihanyi testvérpár. Mint edző Lucában és Leventében is óriási lehetőséget lát – a tehetségük megvan a teniszhez, jó alapot kaptak, csak szorgalom kérdése, hogy meddig jutnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában