Kosárlabda

2022.09.09. 21:26

A Krka Novo Mesto és a Körmend a döntőben - fotók

A Krka Novo Mesto győzelmével kezdődött a Mogyorósy Szilárd Kosárlabda Emléktorna. A házigazda Egis Körmend az Oberwart Gunnerst verte magabiztosan, így a vasiak a szlovénekkel játszhatják a szombati döntőt.

Sütő Dániel

Forrás: Szendi Péter

A Mogyorósy Szilárd Emléktorna pénteki napjának első mérkőzésén az Alba Fehérvár csak megnehezíteni tudta a szlovén Krka Novo Mesto dolgát, de legyőzni nem.

Arconic-Alba Fehérvár–Krka Novo Mesto (szlovén) 66-75 (19-23, 13-16, 13-16, 21-20). Körmend, felkészülési kosárlabda-mérkőzés.

Legjobb dobók: De Cosey 18/6, Ford 17/9, Takács M. 10, Philmore 9/3, illetve Span 15/6, Vujadinovic 12/3, Spasojevic 11/6, Stergar 9.

A szlovének az utolsót leszámítva minden negyedet megnyertek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több válogatott játékosát is nélkülöznie kellett az Albának, hiszen Vojvoda és Somogyi még nem tért vissza az Európa-bajnokságról a fehérvári csapatba.  

Az esti mérkőzésen a házigazda, az előző bajnoki idényben ezüstérmet szerző Egis Körmend, valamint az osztrák élvonalbeli Oberwart Gunners feszült egymásnak.

Egis Körmend–Oberwart Gunners 94-72 (25-15, 32-25, 17-15, 20-17). Körmend, 1100 néző, felkészülési kosárlabda-mérkőzés.

Körmend: Anderson 18/6, Mitchell 11, Takács K. 4, Moore 21/12, Cakarun 8. Csere: Parrish 10, Herczeg 4, Omenaka 4, Durázi 9/3, Martinez 3/3, Balogh M. 2, Geröly –. Edző: Antonisz Konsztantinidesz.

Az Oberwart legjobb dobói: Derek 16/3, Rob 13, Brock 12/3, Poljak 11/6.  

Harcos mentalitással mutatkozott be hazai közönsége előtt az Egis Körmend, amely az előző szezonban megszokott szilárd védekezésre próbált építeni, immár új légiósaival. Az első pontokat a Szolnokról igazolt Cakarun szerezte, majd hamar átvette a vezetést az osztrák alakulat. Növelni azonban nem tudta előnyét az Oberwart, átvette a meccs irányítását a Körmend, amely fokozatosan egyre nagyobb fórra tett szert. Nyolc perc elteltével Anderson egy szemfüles labdaszerzést követően hintette be első tripláját, azonnal kivívva ezzel a közönség szimpátiáját (19-10). Az első negyedet uraló házigazda már 11 ponttal is vezetett, amiből végül 10maradt az etap végére (25-15). A rövid pauza után egy perc leforgása alatt egy 8-0-ás rohammal zárkózott a Gunners (25-23), majd felváltva estek a kosarak, feljavult az osztrákok játéka, míg a hazaiak védekezése kissé élét vesztette.

 A negyed derekán egy pár másodperces rövidke kihagyás elég volt ahhoz, hogy a Körmend ismét nyolc ponttal húzzon el (33-25), majd nem sokkal később Mitchell remek egyéni megmozdulása váltott ki hangorkánt a közönségből (36-29). Két perccel a nagyszünet előtt már 50-35 állt a táblán – szemfüles labdaszerzésekkel és kreatív támadásaival szépen lassan felőrölték a vasi piros-feketék az Oberwartot. Anderson rendkívül energikus játékkal irányította a többieket, akik előszeretettel keresték és találták meg Cakarunt a palánk alatt. Labdaszerzésben Mitchell és Anderson, lepattanóban Moore, valamint Parrish jeleskedett. Mindent egybevetve teljesen megérdemelten vezetett félidőben 17 ponttal az Egis Körmend osztrák vendégével szemben (57-40).  

Anderson sikeres távolija nyitotta a második félidőt, és az Oberwart hibáit kihasználva még inkább távolodott a Konsztantinidesz-csapat a vendégektől. A 27. percre már átlépte a 20-at a felek közti különbség. Hét perc alatt mindössze 6 pontot engedélyezett a Körmend az osztrákoknak. Pompás Parrish-labdaszerzések, egy-egy Durázi-sapka színesítette a találkozót – szemmel láthatóan élvezte a házigazda a játékot, szurkolói nemkülönben. 

74-55-ös állásról fordultak rá a csapatok az utolsó negyedre – gyökeres fordulatra aligha lehetett számítani a meccs hátralévő részében. A 33. percben Omenaka megmozdulása hozta lázba a publikumot: három embert csapott be egy testcsellel az oberwarti palánk alatt, majd próbára tette a gyűrű teherbíró képességét. A meccs végére bajnoki hangulatba lendült a hazai publikum, amely rendkívül hálás volt a látottakért. Az utolsó percek szépen lecsorogtak, az Egis Körmend 94-72-re nyerve a találkozót magabiztosan masírozott be a szombati döntőbe.  

A Mogyorósy Szilárd Emléktorna szombati helyosztóinak programja: bronzmérkőzés 16.00, döntő 18.30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában