Súlyemelés

2023.02.08. 12:06

Bízik az elnök Boros olimpiai kvótájában, kezdődik a kvalifikációs versenysorozat

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke szerint mások mellett a HVSE versenyzőjének, Boros Viktóriának is reális esélye van kijutni a párizsi ötkarikás játékokra.

Fotó: Unger Tamás

A hazai súlyemelő szövetség első embere úgy véli az utánpótlás legtehetségesebb képviselői közül az U23-asoknál tavaly Európa-bajnok békéscsabai Mitykó Veronikának és a tavalyelőtt korosztályos Eb-győztes, szombathelyi Boros Viktóriának van még reális esélye eljutni Párizsba, az ötkarikás játékokra. Eddigi jó eredményei alapján részt vesz a kvalifikációs sorozatban a kecskeméti Árva Cintia is, de nála a nemzetközi konkurencia olyan nagy, hogy kicsi az esélye a párizsi részvételre. Ugyanez vonatkozik a békési Fekécs Szilárdra, ő még nagyon fiatal, és még nem erősödött bele annyira a súlycsoportjába, holott a korosztályában nagyon szép eredményeket ér el, a juniorok közt ott van a világ 10-12 legjobb súlyemelője között. Dobos Imre elmondta, hogy a fiatalok a 37 éves ólomsúlyú szegedi Nagy Péterrel kiegészülve biztos szereplői az áprilisi Európa-bajnokságnak is, amelynek az örmény főváros ad otthont.

– Meglátjuk, hogy közülük ki hogyan szerepel itt és más viadalokon, ami nem jelenti azt, hogy mindegyikük végig ott lesz az összes kvalifikációs állomáson, mert aki időközben elveszíti az esélyét az olimpiai indulásra, az már csak korosztályos versenyeken szerepel – fogalmazott Dobos Imre, az MSSZ elnöke az MTI-nek.

– Viki fantasztikusan zárta 2021-et, amikor a junior Európa-bajnokságon szakításban aranyérmes lett, összetettben pedig ezüstérmes. Tavaly sajnálatos módon az U23-as kontinensviadalon sérülést szenvedett a könyöke és a válla, február 13-ig tart a rehabilitáció – ezt már Márkus Erzsébet, a Haladás VSE súlyemelő szakosztályának vezetője nyilatkozta lapunknak. – Az utóbbi időszakban kiegészítő edzéseket végzett, gyógytornára, rehabilitációs kezelésekre járt. Most kezdjük majd a felkészülést, hiszen következik az olimpiai kvalifikációs versenysorozat. Ez több tornából tevődik össze – Európa- és világbajnokságból, nemzetközi versenyekből –, amelyeken kötelező a részvétel, mert ezeken keresztül vezet az út Párizsba. Természetesen az ezeken elért eredmény sem mellékes, hiszen olimpiai súlycsoportoként mindössze csak a legjobb 10 juthat ki az ötkarikás játékokra. 

Más sportágakkal ellentétben esetünkben nem elég csak egy nemzetközi nagyversenyen jól szerepelni, mert az még nem jelenti azt, hogy automatikusan ott van Viki az olimpián. Hanem a kvalifikációs versenysorozat minden egyes állomásán jól kell teljesíteni, amiből a legvégén lesz majd egy összetett eredmény. Mint ismert, vannak olimpiai és nem olimpiai súlycsoportok. Csökkentették a kvótákat, súlycsoportokat vontak össze. Ez Viki esetében annyit tesz, hogy a 87 és a +87 kg-s súlycsoportból csináltak egyet, amelyben versenyzőnknek be kell verekedni magát a legjobb 10-be.  Mi ezért mindent elkövetünk majd, célunk elérésében segít bennünket a hazai szövetség és a HVSE vezetősége is – zárta szavait Márkus Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában