Felkészülés a hajrára

2023.02.20. 15:21

Még öt meccs maradt - Rövid szünet következik az NB I.-es kosárbajnokságban

A válogatott világbajnoki selejtezői miatt szűk két hétig szünetel az NB I.-es kosárlabda-bajnokság – így a csapatok rákészülhetnek az alapszakasz hajrájára.

Tóth Gábor, Sütő Dániel

Fotó: Szendi Péter

Szombaton a Falco a Szolnok vendégeként lépett pályára (80-78-ra kapott ki), az elmaradt 19. forduló meccsét pótolták a felek – ezzel kiegyenesedett a tabella, minden csapat 21 bajnokit játszott eddig. Az alapszakaszból már csak öt forduló van hátra.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a tabella élén áll, az alapszakasz-elsőségért küzd. Egy győzelemmel többet számlál, mint üldözője, a Szolnok, ráadásul az egymás elleni mérlege is jobb legfőbb riválisával – emiatt némileg azért nyugodtabban várhatja a pontvadászat folytatását. A Falco játszik még az Oroszlánnyal, a remek szezont futó ZTE-vel, a Szegeddel, a vasi rivális Körmenddel és a feltámadóban lévő Albával. A zalaegerszegi és a székesfehérvári kirándulás bizony nehéz túrának tűnik, a másik három meccsen azért kötelező a győzelem. Összegezve: a papírforma alapján jó esélye van a szombathelyi alakulatnak arra, hogy megőrizze helyét a tabella élén. Már csak azért is, mert a Szolnoknak is nehéz a sorsolása, hiszen utazik még Zalaegerszegre, Körmendre és Székesfehérvára (míg fogadja a Szegedet és a Honvédot).

A Falco-Fulcano Energia KC Szombathely további menetrendje, március 4.: Oroszlány–Falco. Március 11.: ZTE–Falco. Március 18.: Szeged–Falco. Március 25.: Falco–Körmend. Április 1.: Alba–Falco.

A hullámzóan teljesítő Egis Körmend egyelőre a tabella 9. helyén áll – ugyanúgy 11 győzelmet számlál, mint a 6. Sopron, a 7. DEAC és a 8. Paks. Nagy a tülekedés, sokan szeretnének bejutni a legjobb nyolc közé. Most már sokat nem lehet hibázni. A Körmend a közvetlen riválisai közül összecsap még a Debrecennel és a Pakssal is. A Körmend a Magyar Kupáról már lemaradt, vélhetően a play-offról nem szeretne.

– Nem állunk jó pozícióban a Sopron elleni vereséget követően, ami kissé be is árnyékolja a korábbi mérkőzéseken nyújtott jó teljesítményünket – vélekedett Kocsis Tamás, az Egis Körmend vezetőedzője. – Az SKC múlt szerdán olyan napot, olyan dobóformát fogott ki, amellyel szerintem bármilyen csapatot meg tudott volna verni. Mi pedig ehhez csak asszisztáltunk. Ha már az elején úgy álltunk volna bele a meccsbe, ahogy kellett volna, akkor nincsenek a könnyű dobásaik, nem kapnak ritmust. De ez már a múlt. Amióta átvettem a gárda irányítását mindig volt olyan tényező, ami folyamatosan nehezítette a dolgunkat és a felkészülésünket. Ezt nem kifogásként mondom, de az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik. Talán csak egyetlen találkozón, az Oroszlány ellen tudtunk teljes kerettel kiállni. Abban bízom, hogy a válogatott szünet alatt mindenki össze tudja magát szedni és Nyíregyházára már teljes kerettel tudunk utazni. Öt mérkőzésünk van hátra az alapszakaszból, csak három győzelem valószínűleg nem lesz elég a nyolcba kerülésünkhöz, ahhoz sokat kellene hibázniuk közvetlen riválisainknak is, amivel nem kalkulálhatunk. Ötből legalább négy összecsapást kellene hoznunk úgy, hogy még vár ránk egy Falco- és egy Szolnok-meccs is, viszont egy bravúrra mindenképpen szükség lenne. Igyekszünk majd változtatni dolgokon támadásban és védekezésben is, de játékunk gyökeres megváltoztatására nincs elég időnk. Hogy valójában mekkora erősségünk lehet a jövőben két új légiósunk, jelenleg nem tudom megmondani, mivel alig játszottak még. Ráadásul Adams időközben lesérült, ezen a héten kezdi el újra mozgatni a bokáját. 

- Egyébként sosem volt még sérült a bokája, most először, épp nálunk szenvedett vele sérülést. Az elmúlt hetekben barokkos túlzással csapágyasra hajtottuk Chamberst és Durázit, mert nem volt a posztjukra más alternatíva. Azt meg nem kockáztathattam meg, hogy esetleg többeket nem a posztjukon játszatok, mert azzal teljesen szétziláltam volna a játékrendszerünket. Az egyelőre a jövő kérdése, hogy Parrish és Moore helyére jól igazoltunk-e. Még most is hallani lehet olyan kritikát, hogy a Parrisht nem kellett volna elküldeni. Sem őt, sem pedig Mooret nem küldtük el, ők akartak menni. Persze, mondhattuk volna Moorenak, hogy maradj, de ha nem engedjük el, könnyen lehet, hogy annak a csapat látta volna a kárát. Szűkre szabott volt a merítési lehetőség a megszerezhető játékosokat illetően, abból főztünk, amink van. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de készülünk becsülettel a bajnoki folytatásra.

Az Egis Körmend további menetrendje, március 4.: Nyíregyháza–Körmend. Március 11.: Körmend–DEAC. Március 18.: Körmend–Szolnok. Március 25.: Falco–Körmend. Április 1.: Körmend–Paks.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a héten lezárja a világbajnoki selejtező-sorozatot: csütörtökön Litvániában lép pályára, majd vasárnap Szombathelyen fogadja Bosznia-Hercegovinát. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata már Kecskeméten tréningezik. A keretben ott van a Falco két játékosa, Perl Zoltán és Keller Ákos – akik szombaton már haza sem jöttek Szombathelyre Szolnokról, egyből Kecskemét felé vették az irányt. A válogatott történetének első világbajnoki szereplése csak abban az esetben valósulhat meg, ha Montenegró mindkét hátralévő meccsét elveszíti, az Ivkovics-legénység pedig mindkét találkozóját megnyeri

Menetrend, csütörtök, 18.30: Litvánia–Magyarország. Vasárnap, Szombathely, 19.30: Magyarország–Bosznia-Hercegovina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában