Iskolai futsal

2023.02.21. 14:06

Történelmi ezüst a Zrínyitől - Két vasi csapat is bejutott a Futsal Diákolimpia Országos Döntőjébe

A IV. korcsoportos Futsal Diákolimpia Országos Döntőjében második lett a szombathelyi Zrínyi Ilona-, hatodik pedig az Oladi Általános Iskola gárdája.

Sütő Dániel

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

A tizenkét legjobb iskolai futsalos csapat mérkőzött meg Zalaegerszegen a hétvégén a IV. korcsoportban. A nevező csapatok létszáma ugyan még nem érte el a pandémia előttit, idén is közel 600 csapat nevezett be a versenyre 6732 tanulóval, a legtöbben Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékből (61 és 51 csapattal). Az országos elődöntőkből 11 csapat kvalifikált a döntőre, és a rendező Zala vármegyével együtt 12 csapat 120 diákkal vett részt a csúcseseményen. Érdekesség, hogy Budapest és Szombathely egyaránt 2-2 csapatot tudott delegálni az országos döntőre. 

A vasi színeket a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint az Oladi Általános Iskola csapata képviselte. Előbbi a siófoki Beszédessel és a jászberényi Bercsényivel került a B csoportba, utóbbi pedig a nagykanizsai Zrínyi-Bolyaival, valamint a nyíregyházi Arany-iskolával került a D jelű trióba. A zrínyisek a Balaton-partiakat szoros meccsen verték 2-1-re, míg a jászberényieket alaposan megszórva 6-1-re múlták felül egy meglehetősen könnyű meccsen. Így hibátlan mérleggel jutottak tovább Gubián Tamásék a következő körbe. 

Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

Cooper-Hollósy Ilona oladis tanítványai repülőrajtot vettek a csoportmérkőzések során, hiszen első találkozójukon 4-0-ra diadalmaskodtak a nagykanizsaiak ellen. A soron következő nyíregyháziak azonban már rágósabb falatnak bizonyultak, és a rendes játékidőben 0-0-ra végződő összecsapást végül büntetőkkel veszítették el a vasiak (1-2).  Az oladisok egy győzelemmel és egy vereséggel négy pontot szerezve csoportjuk második helyén végeztek. 

A keresztjáték során Cooper-Hollósy Ilona együttese 3-1-re verte a győri Fekete István Általános Iskola gárdáját, hogy aztán farkasszemet nézhessen a vármegyei rivális zrínyisekkel. A vasi rangadó egy gólgazdag megyei derbit hozott, amelyet végül 3-2-re a Zrínyi Ilona Általános Iskola nyert meg. A folytatásban ismét összekerült az Oladi  korábbi csoportellenfelével, a nyíregyházi Arany-iskola csapatával, amelyet ezúttal már sikerült megvernie (1-0), ami azt jelentette, hogy az 5-6. helyért folytathatták a küzdelmet. Cooper-Hollósy Ilona csapata utolsó összecsapásán 1-0-ra alulmaradt békéscsabai ellenfelével szemben, így hatodik helyen végzett az Oladi.  

A Zrínyinek szintén korábbi csoportriválisával, a Siófokkal szemben kellett kivívnia a döntőbe jutást. Gubien Tamás fiai a rendes játékidőben elért 1-1 után büntetőkkel lőtték be magukat a fináléba (2-1), ahol a jóval nagyobb játékerőt képviselő fővárosi Gloriett várt a szombathelyiekre. A döntőt végül óriási izgalmak közepette csak büntetőkkel (4-3) tudta megnyerni a Pisont István, Gálvölgyi István vezette budapesti alakulat. A gólkirályi címen hárman osztoztak, köztük volt a zrínyis Krone Niklas Maximilian.

– 599 csapatból a második pozícióban végezni történelmi sikernek számít a Zrínyitől, hiszen sosem értünk el még ilyen jó eredményt – értékelt Gubien Tamás testnevelő. – Előzetesen azt mondtam, ha bejutunk a legjobb négybe, már boldog leszek. Jó volt a sorsolásunk, szépen lépkedtünk előre egészen a döntőig. Tudtuk, hogy a Gloriett az utóbbi nyolc évben ötször nyerte meg az országost, de úgy voltunk vele, lesz, ami lesz, nekikmegyünk. Bátor játékkal leptük meg a fővárosiakat, több helyzetünk volt, de nem tudtuk bevinni a győztes találatot. Nem véletlenül örült a Gloriett, hogy eljutott a büntetőrúgásig, hiszen az mindig lutri. Ugyan fél lábbal már a dobogó tetején érezhettük magunkat, de így sem vagyok csalódott, mert ez egy csodálatos eredmény, zrínyis virtussal kitették szívüket-lelküket a fiúk, akik öregbítették a szombathelyi sport hírnevét.    

A Zrínyi Ilona Általános Iskola ezüstérmes csapata: Bogdán István, Börczi Benjámin, Kiss-Szécsényi Benedek, Krone Niklas Maximilian, Mihály Dániel, Papp Máté, Szabó Botond, Szücs Péter, Tóth Erik Bence, Tóth-Vig Csongor. Felkészítő: Gubien Tamás, kísérő: Kovács László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában