Kosárlabda

2023.04.15. 20:26

Körmendi fieszta triplaesőben – Egyenlítettek a Rába-partiak a Szolnok ellen - fotók

A férfi NB I.-es kosárlabda-bajnokság negyeddöntőjének második mérkőzésén hibátlan játékkal, 20 ponttal ütötte ki a Szolnokot az Egis Körmend, ezzel egyenlített a párharcban.

Sütő Dániel

Forrás: Szendi Péter

Egis Körmend–Szolnoki Olajbányász 91-71 (25-20, 20-14, 24-19, 22-18)

Körmend, 2000 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, negyeddöntő, második mérkőzés, vezette: Cziffra Cs. Zs., Nagy V., Frányó P.

Körmend: Chambers 26/9, Mitchell 20/12, Adams 8/6, Durázi 2, Omenaka 10. Csere: Ferencz 6/6, Takács K. 2, Cakarun 11, Edwards 3/3, Doktor –, Kiss M. 3/3, Herczeg –. Edző: Kocsis Tamás.

Szolnok: Durham 3/3, Barnes –, Lukács N. 2, Subotic 19, Williamson 15. Csere: Sebők 4, Rudner 13/9, Révész 10, Pongó Máté 3/3, Gavin 2, Vincze –. Edző: Gasper Potocnik.

Az eredmény alakulása. 2. perc: 6-3. 7. perc: 18-15. 10. perc: 25-20. 13. perc: 34-25. 16. perc: 37-30. 20. perc: 45-34. 23. perc: 54-36. 26. perc: 66-43. 30. perc: 69-53. 33. perc: 78-56. 36. perc: 82-63. 39. perc: 88-69.

Kiállítva: Pongó Máté (31. p.).

Kocsis Tamás szavaival élve a kilókat és a centimétert nehéz tanítani, viszont küzdéssel és akarással lehet ezt kompenzálni. Ez volt az egyik konklúziója a szerdai mérkőzésnek, a másik pedig a sokat emlegetett 17 szolnoki támadó lepattanó, amivel szombatig mindenképpen kezdenie kellett valamit a Körmendnek.

A jól megszokott felfokozott hangulat fogadta a pályára lépő piros-fekete együtteseket, a szerdai kezdőcsapatokhoz képest csak Kocsis Tamás változtatott, Adams kapott helyet a derbit nyitó hazai ötösben. Kiváló hazai 6-0-ás rohammal indult az összecsapás, majd egy hasonló sorozattal 6-7-re fordított az Olaj. A helyenként idegesen, dekoncentráltan támadó Rába-partiak hibáit nem tudta kihasználni az Olaj, köszönhetően a vasiak remek védekezésének. Felváltva potyogtak a pontok, de folyamatosan a Körmend járt előrébb. Az ötödik percben Adams volt először eredményes távolról (15-11). Három perccel a negyed vége előtt (18-15) megmakacsolta magát a technika – a hazai palánk feletti időmérő berendezés bemondta az unalmast és hosszú percekre elsötétedett. Miután újra életet leheltek az eszközbe, folytatódhatott a találkozó. 

Adams közelijére válaszul Rudner süllyesztette az Olaj első hármasát, aztán az ellentámadásból Mitchell is betalált távolról (23-18). Ruddner büntetőivel és Mitchell duplájával ötpontos vasi előnnyel zárult az első etap (25-20). Cakarun középtávolijával növelte előnyét a Körmend, majd Durázi Williamson elleni teljesen nyilvánvaló szabályos szerelését minősítették a bírák szabálytalannak, kiváltva ezzel a hazai publikum haragját. Ez azonban csak még motiváltabbá tette Kocsis Tamás legénységét, amely Chambers szemfüles labdaszerzésével, majd 2+1-es akciójával 32-21-re húzott el – egy emberként zúgott a 10, 10, 10! 

A 15. percben Durham első pontjaival 35-28-ra zárkózott a Szolnok, Kocsis Tamás pedig időt kért, kezdett lendületben jönni a vendég alakulat. Subotic kettesével a 17. percben ugyan 5-re zárkózott az Olaj, de a házigazda kiváló védekezéssel Chambers vezérletével ismét 9 pontosra tudta feltornászni előnyét. Ehhez még Omenaka ésMitchell is hozzájárult egy-egy büntetővel, így félidőben 45-34-et mutatott az eredményjelző. Gasper Potocniknál nagyon elszakadt a cérna a nagyszünetre, folyamatosan bírálta a játékvezetők tevékenységét a pálya széléről, majd az öltözőbe menet is. 

Két negyedet követően a 10 eladott hazai labda soknak számított ugyan, viszont ehhez közel 73 százalékos dobóhatékonyság párosult, valamint egy 16-9-es lepattanó arány. Szolnoki oldalon viszont rendkívül visszafogottan teljesítettek a meghatározó emberek, pontosabban annyit tudtak hozzápakolni a közöshöz, amennyit a Körmend engedett. Amiről előzetesen beszélt Kocsis Tamás, nevezetesen az agresszív védekezés és a koncentráció, azt az első félidőben maximálisan betartották a játékosai.

Szünet után Subotic közelije után egy 9-0-ás szériát repesztett az Egis Körmend. Adams és Mitchell is beakasztott egy-egy triplát, Omenaka is villant és máris 18-cal húztak el a Rába-partiak. Potocnik mester időt kért, majd kérdően nézett övéire mielőtt alaposan kiosztott mindenkit. A 24. percben egy kisebb csetepaté alakult ki a pályán, amelynek Pongó, Chambers és Omenaka voltak a főszereplői, de hamar szétválasztották a feleket. 

Az eset után videóztak a játékvezetők, Pongó sportszerűtlent kapott, Omenaka pedig elkönyvelhette második személyijét. Az egyre feszültebb, felpaprikázott hangulatban Mitchell egymás után két trojkát szórt be, talpon a csarnok, majd jött Chambers, szintén távolról – honnan máshonnan – és már 20-at számolt a közönség az Olajra (63-41). Ezt még talán a legvérmesebb Körmend-drukkerek sem gondolták volna. De ezen az estén minden az MTE mellett szólt, szinte egyetlen gyenge pontja sem volt Kocsis Tamás együttesének. 

A harmadik negyed utolsó perceiben valamicskét sikerült lopnia a távot a Szolnoknak, mivel Kocsis Tamás igyekezett pihentetni legjobbjait (69-53). A negyedik játékrész elején Edwards is feliratkozott a pontszerzők listájára, rögtön egy triplával. Pár másodperccel később Pongó a kiállítás sorsára jutott, egyre nehezebb helyzetbe került az Olaj. 75-54-nél Potocnik ismét időt kért, de akkora csodára még egy Szolnok sem képes, hogy innen visszahozza a meccset az extrát nyújtó Körmend ellen. A 34. percben Ferencz második triplájával próbálta tudatosítani a vendégekben, hogy itt ma nincs keresnivalójuk (78-54). Elvétve tudott 20 alá benézni a jászsági alakulat, amely egyszerűen nem tudott mit kezdeni a vasi piros-feketék szervezett védekezésével. A legvégén a fiatalok is kaptak lehetőséget, akik közül Kiss Mátyás is betalált kintről. Örömmámor, fieszta hangulat a körmendi katlanban, 20-szal verték Kocsis Tamásék a Szolnokot!    

Az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharc állása: 1-1.

MESTERMÉRLEG:

Kocsis Tamás: - Ezúttal kiváló teljesítményt nyújtott a csapatom, negyven percen át tudtunk koncentrálni a feladatra, mindarra, amit az edzéseken elterveztünk. A büntetők kivételével jó százalékkal értékesítettük a dobóhelyzeteket, ha ezt a ritmust és hozzáállást meg tudjuk ismételni a keddi mérkőzésen, akkor van esélyünk a továbblépésre.

Gasper Potocnik: - Ma csak a Körmend volt a pályán, nem olyan energiával és elszántsággal kezdtük a mérkőzést, mint ahogy azt kellett volna. Pontatlanul sok hibával játszottunk, védekezésben és támadásban egyaránt a valódi tudásunk alatt teljesítettünk. Kedden ennél sokkal koncentráltabban kell játszanunk annak érdekében, hogy megőrizzük a pályaelőnyünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában